Nicolas Maeterlinck

Directeurs katholieke basisscholen teleurgesteld over uitblijven middelen voor beleidsondersteuning

De directiecommissie basisonderwijs van Katholiek Onderwijs Vlaanderen vraagt in een open brief dringend middelen om een preventie-adviseur of een boekhouder te kunnen aantrekken. Volgens de commissie heeft de minister daarvoor zo’n 23 miljoen euro beloofd, maar komt hij nu die belofte niet na. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) reageert dat de kwestie nog wordt besproken in het kader van de onderhandelingen met de sociale partners over een nieuwe cao voor het onderwijs. 

Het is een oud zeer: directeurs uit het basisonderwijs kunnen veel minder dan hun collega’s uit het secundair onderwijs een beroep doen op administratieve en beleidsondersteuning. Daarom zijn ze vaak het manusje-van-alles en kunnen ze zich niet voluit focussen op hun kernopdracht als directeur. 

Met corona is overduidelijk gebleken dat we echt een preventie-expert nodig hebben

Barbara De Vleesschauwer, voorzitter directiecommissie basisonderwijs KOV

Heel wat directeurs in het basisonderwijs haken dan ook na een paar jaar af en de job is ook echt een knelpuntberoep geworden. “Zeker met corona is er heel veel op onze directeurs afgekomen”, vertelt Barbara De Vleesschauwer, coördinerend directeur van scholengemeenschap De Speling in Genk en voorzitter van de directiecommissie basisonderwijs van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

“Nu is overduidelijk gebleken dat we echt een preventie-expert nodig hebben. Een paar uurtjes iemand aanstellen van wie dit niet het hoofdberoep is, dat lukt echt niet, en haalt ook uren weg die bedoeld zijn om goed onderwijs aan leerlingen te geven. “

Verder overleg nodig

Volgens De Vleesschauwer krijgen de basisscholen heel wat extra geld onder meer voor de digitalisering. En daar zijn ze blij mee. Maar de middelen die beloofd waren voor beleidsondersteuning en waarmee ze dus een preventie-adviseur of boekhouder kunnen aantrekken, zaten niet in het lijstje dat ze eergisteren kregen.

“En dat terwijl het al eind juni is en sommige scholen al begonnen waren een preventie-adviseur te rekruteren”, zegt De Vleesschauwer. In een open brief vragen de directeurs daarom overleg met de minister om alsnog de middelen vrij te maken.

Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) reageert dat de kwestie nog wordt besproken in het kader van de onderhandelingen met de sociale partners over een nieuwe cao voor het onderwijs. 

Meest gelezen