Arrestatie van redacteurs en directieleden van kritische krant Apple Daily vorige week
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Eerste proces tegen verdachte die strenge Nationale Veiligheidswet in Hongkong overtrad

In Hongkong is het eerste proces van start gegaan tegen iemand die terechtstaat wegens overtreding van de Nationale Veiligheidswet. Die wet werd een jaar geleden ingevoerd, na massaal protest tegen de groeiende invloed van Peking in de voormalige Britse kolonie. Volgens de oppositie is het de bedoeling om er elke vorm van verzet onmogelijk mee te maken.

De man die vandaag voor de rechter is verschenen, had op 1 juli van vorig jaar actiegevoerd tegen de wet, enkele uren nadat die van kracht was geworden. Hij droeg een bordje met daarop de tekst "Liberate Hongkong. Revolution of our times". Dat is de strijdkreet van de betogers die in 2019 maandenlang protesteerden tegen wat zij de beknotting van de vrijheden in Hongkong noemden. 

BEKIJk: Deze video legt je de situatie van Hongkong uit in 1 minuut. Lees onder de video verder.

Videospeler inladen...

Nationale Veiligheidswet "muilkorft oppositie"

Het protest werd soms hardhandig aangepakt door de Hongkongse ordediensten, en verloor geleidelijk aan kracht, grotendeels door de corona-epidemie. De invoering van de Nationale Veiligheidswet op 1 juli 2020 bracht de doodsteek toe. Die wet bestraft terrorisme, separatisme, subversie en samenwerking met buitenlandse krachten. Vooral die laatste twee overtredingen kunnen perfect worden gebruikt om activisten aan te pakken. (lees verder onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

In het proces van vandaag luidden de beschuldigingen nochtans "terrorisme en separatisme". De beklaagde was tijdens zijn actie namelijk met zijn motor ingereden op een groepje politiemensen, en zijn bordje werd beschouwd als een oproep tot afscheiding van Hongkong. De man pleitte onschuldig. Hij riskeert onder de Nationale Veiligheidswet een straf van maximum levenslang.

Kritische krant Apple Daily stopt ermee

Nog vandaag werd in Hongkong een vooraanstaande medewerker gearresteerd van Apple Daily, een van de weinige overblijvende kritische publicaties in de regio. Ook zijn arrestatie gebeurde op basis van de Nationale Veiligheidswet. Hij wordt beschuldigd van "samenwerking met buitenlandse krachten". De man schreef editorialen en opiniestukken voor de krant.

BEKIJK: De krant Apple Daily gooit de handdoek in de ring. 

Videospeler inladen...
Apple Daily houdt het voor bekeken
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Vorige week viel de politie nog massaal binnen in de redactielokalen van Apple Daily. Daarbij werden documenten in beslag genomen, en verscheidene redacteurs en directieleden werden opgepakt. De overheid blokkkeerde ook de financiële tegoeden van Apple Daily. 

Er waren al enkele dagen geruchten over het gebrek aan leefbaarheid in die omstandigheden. Vanochtend kwam dan het bericht dat de laatste gedrukte krant morgen zou verschijnen. Daarmee komt een einde aan een publicatie die 26 jaar lang heeft bestaan. Oprichter Jimmy Lai werd vorige zomer gearresteerd, hij kreeg tijdens een proces in het voorjaar twaalf maanden cel.

Meest gelezen