Santawy met zijn vriendin Souheila Yildiz in betere tijden.

Vier jaar cel voor Egyptische student wegens "fake news" op sociale media, Vlaamse vriendin: "Ik ben er kapot van"

In Egypte is de student Ahmed Samir Santawy veroordeeld tot vier jaar opsluiting op basis van enkele berichten op Facebook. Hij ontkent dat hij die geschreven heeft. Hij is overigens niet de enige die in Egypte veroordeeld wordt voor wat "terrorisme" genoemd wordt. We spraken met zijn partner, Souheila Yildiz uit Gent, en de directeur van Amnesty International, Wies De Graeve.

Ahmed Samir Santawy studeert sociologie aan de Central European University (de bekende universiteit van de Amerikaanse magnaat George Soros) in Wenen. Daar doet hij onderzoek naar vrouwenrechten. 

Begin dit jaar ging hij in Egypte zijn familie bezoeken, maar daar ging het mis. Korte tijd nadien werd hij opgepakt en hij zou tijdens ondervragingen gemarteld zijn (wat niet ongebruikelijk is in Egypte). Santawy wordt beschuldigd van "deelname aan een terroristische groep" en "het verspreiden van fake news" om op die manier de "sociale orde en de openbare veiligheid te ondermijnen". 

Vandaag is hij dus veroordeeld tot vier jaar cel in een erg beveiligde gevangenis die berucht is voor hoe gedetineerden er worden behandeld. 

"Het is schandalig. Ik kan het niet geloven. Een gevangenisstraf van vier jaar door het posten van berichten op sociale media," reageert Souheila emotioneel. Souheila en Ahmed waren van plan eind dit jaar te trouwen in Gent. "Ik mag hem niet bezoeken. Hoe zou hij er uitzien na vier jaar? Al onze plannen zijn in duigen gevallen," aldus Souheila. Haar laatste hoop is gericht op president Sisi, want enkel hij kan de veroordeling teniet doen.

Bekijk hier de reactie van Souheila Yildiz, partner van Ahmed Samir:

Videospeler inladen...

"Enkel op basis van sociale media"

De mensenrechtengroep Amnesty International -die eerder al kritiek had op de aanhouding van Ahmed Samir Santawy - vindt de veroordeling "schandelijk". Het gaat om een valse beschuldiging op erg wankele basis door een veiligheidsrechtbank tegen wie geen beroep mogelijk is. 

Bekijk hier de reactie van Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen (en lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

Volgens AI is de veroordeling alleen gebaseerd op uitlatingen op sociale media waarin de mensenrechten in Egypte en de aanpak van de coronacrisis worden besproken. Bovendien ontkent Santawy zelfs dat hij die posts geschreven heeft. Zelfs als hij dat wel had gedaan, gaat deze veroordeling in tegen de vrijheid van meningsuiting die gegarandeerd is in de Egyptische grondwet en internationaal recht, aldus Amnesty.

Het vonnis is enkel gebaseerd op posts op sociale media die hij zelfs niet zou hebben geschreven

De mensenrechtengroep roept de Egyptische president Abdul Fattah al-Sisi dan ook op om de straf niet te bevestigen en om Ahmed Samir Santawy onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. 

De aanhouding van Santawy heeft ook buiten Egypte tot protest geleid. Onder meer in Wenen waar hij werkte en studeerde, maar ook in Gent. Santawy was van plan om te trouwen met zijn Vlaamse vriendin Souheila Yildiz en in Gent te komen wonen. 

Niet de enige

Santawy is geen uitzonderlijk geval. Eerder dit jaar werd ook een andere Egyptische student Patrick Zaky opgepakt. Hij studeert Gender en Vrouwenstudies aan de prestigieuze universiteit van Bologna in Italië en ook hij werd tijdens een bezoek aan Egypte aangehouden op basis van "terrorisme en fake news". 

Italië zelf is nog altijd boos over de moord op de -dit keer Italiaanse- student Giulio Regeni die in Egypte onderzoek deed naar de vakbonden. Hij verdween in 2016 en zijn lichaam werd enkele dagen later teruggevonden. Tot nog toe is niet duidelijk wat er met hem gebeurd is. Egypte verwijst naar criminele bendes, maar het Italiaanse gerecht vermoedt betrokkenheid van het regime in Caïro. 

Volgens critici is de repressie door het regime van president Sisi groter dan ooit in Egypte en dat slaat niet alleen op de Moslimbroeders of islamistische groepen. Ook "vrouwenrechten" of "genderstudies" zijn in Egypte blijkbaar een gevaar voor de openbare orde. 

Meest gelezen