Yorick Jansens

"UEFA heeft vele stappen achteruit gezet qua gelijke rechten", reageert ex-Mister Gay die voetbalt in Lokeren

Matthias De Roover, ex-Mister Gay Belgium en voetballer bij FC Eksaarde, reageert scherp op de beslissing van de Europese Voetbalbond UEFA om de regenboogverlichting in München te verbieden. "Als UEFA het graag heeft over gelijke rechten, dan moet het maar de ballen hebben om er zelf ook iets mee te doen", vindt hij. De Gentse Ghelamco-arena is vandaag - net als een paar andere Europese voetbalstadions - wél in de regenboogkleuren gehuld. "Een mooi gebaar, maar er moet meer veranderen", klinkt het bij de jonge voetballer.

De Gentse Ghelamco-arena is vandaag in de regenboogkleuren gehuld, en dat is maar één van de vele reacties tegen het statement van de Europese Voetbalbond UEFA. Dat verbiedt de regenboogkleuren in het stadion van München, tijdens de EK-match tussen Duitsland en Hongarije. Volgens UEFA zou dat een politiek standpunt zijn tegen Hongarije. Want het Hongaarse parlement keurde vorige week een anti- LGBTQ-wet goed.  

Ook Matthias De Roover uit Lokeren reageert scherp: "Als UEFA het graag heeft over gelijke rechten, dan moet het maar de ballen hebben om er zelf ook iets mee te doen". De Roover was Mister Gay Belgium in 2019 en voetbalt zelf bij een provinciale ploeg in Eksaarde, bij Lokeren. 

Ruimte voor verbetering

De wet die Hongarije vorige week goedkeurde, bepaalt dat er niet verwezen mag worden naar holebi’s en transgenders in ruimtes waar minderjarigen aanwezig kunnen zijn. Er kwam veel kritiek in binnen- en buitenland, en tijdens de EK-match tussen Duitsland en Hongarije zou het stadion van München de regenboogkleuren krijgen. Maar dat ligt volgens UEFA dus te gevoelig, en mag niet.

"Het statement dat de UEFA nu maakt, is echt niets om trots op te zijn", vindt De Roover. En hij is niet de enige die het niet eens is met de Europese voetbalbond. Want veel stadions gebruiken nu als reactie wél regenboogkleuren, of hangen regenboogvlaggen uit, om de LGBTQ-gemeenschap te erkennen en te steunen. "Gelukkig zijn er landen die met positieve acties komen, en met protesten tegen de beslissing van UEFA. Toch is er nog heel wat ruimte voor verbetering", zo zegt De Roover. 

Uit de kast komen is geen evidentie

De kans dat een profvoetballer nu uit de kast komt, is nog kleiner geworden door dit statement van UEFA

Matthias De Roover, ex-Mister Gay Belgium en voetballer bij FC Eksaarde

Zelf voetbalt De Roover bij een provinciale voetbalploeg in Eksaarde. "Ik ben daar uit de kast gekomen en dat heeft iedereen aanvaard, zoals het zou moeten zijn. Maar het is niet evident om de stap te zetten, omdat de steun ontbreekt. Zowel van de eigen club als van overkoepelende organisaties. Heel veel jongens durven niet uit de kast komen of stoppen daardoor met voetbal."

De Roover dacht eerder mee na over het actieplan van de voetbalbonden tegen racisme en discriminatie. "Maar nu slaat UEFA de bal volledig mis. Ze zetten vele stappen terug met deze beslissing", zucht De Roover. "Als je nu voetballer bent op het EK, die overweegt om uit de kast te komen... Dan ga je dat waarschijnlijk niet meer doen, na deze beslissing van UEFA."

Beluister hieronder het volledige gesprek met Matthias De Roover op Radio 2 Oost-Vlaanderen

Meest gelezen