VRTNWS te lezen op de tram: De Lijn experimenteert met digitale schermen op Gentse trams

De VRT en De Lijn hebben de handen in elkaar geslagen om de tramreizigers in Gent nieuws aan te bieden. In een proefproject van 1 maand is het aanbod van VRTNWS te lezen op digitale schermen op 2 Gentse trams. Vervoersmaatschappij De Lijn wil zo de beleving van de pendelaar verbeteren. VRT hoopt zo ook een nieuw publiek te vinden. 

Op digitale schermen in 2 Gentse trams, kunnen reizigers nationaal en internationaal nieuws lezen, maar dus ook het regionaal nieuws van Radio2 Oost-Vlaanderen. Na een proefperiode van 1 maand zullen VRT en De Lijn dan bekijken hoe het verder kan, en of er uitbreiding nodig en mogelijk is. 

We willen de beleving van de pendelaar verrijken met een nieuwsaanbod

Christine Van den Berghe, De Lijn

“Als we nadenken over hoe we de reizigers hun rit kunnen verrijken, dan komen media meteen in het vizier. De Lijn en VRT hebben mekaar daarin gevonden”, zegt Christine Van den Berghe van De Lijn. “Op de digitale schermen in de trams, brengen we normaal gezien reizigersinfo, en onze eigen campagnes. Maar nu gaan we dus live de RSS-feeds van het VRTNWS tonen: de artikels zullen er te lezen zijn, met bijhorende beelden. Blijkbaar zijn onze schermen daarvoor geschikt. En zo kunnen we wellicht ook reizigers nieuws geven die anders moeilijk te bereiken zijn.”

Op termijn zijn er misschien ook wel bewegende beelden te zien op de schermen
Michel Flamme, VRT

Proefproject

Momenteel gaat het om een proefproject van 1 maand, en blijft het aanbod beperkt tot de hoofdpunten van VRTNWS, aangevuld met het regionaal nieuws van Radio2 Oost-Vlaanderen. Maar dat kan veranderen, zegt Michel Flamme, die voor VRT het project coördineert. “Op termijn kan dat ook evolueren naar bewegende beelden én andere zaken, zoals sport, of misschien wel Dagelijkse Kost. Na die eerste maand gaan we na hoe de tramreizigers het aanbod smaken, en bekijken we of we het VRT-nieuwsaanbod op de tram kunnen uitbouwen. De Lijn gaat ook investeren in nieuwe toestellen met meer mogelijkheden.”

Andere beleving dan nieuws op smartphone

Veel mensen kijken tijdens hun tramrit op hun smartphone, ook voor nieuws. Dus de vraag is of de pendelaar wel zit te wachten op dat extra nieuwsaanbod op de tram. “Het zal wellicht wel een ander publiek bereiken”, zegt Christine Van den Berghe van De Lijn. “Op zich zal er niet meteen een groot verschil zijn tussen het nieuwsaanbod op onze schermen en dat op de smartphones. Het grote verschil is dat wij het nieuws spontaan aanbieden. Daardoor zullen we een groter bereik hebben, en mensen aanspreken die niet gewoon zijn nieuws op hun smartphone te bekijken. Nu we weer meer naar het werk kunnen, geven we op de tram misschien wel dat ene nieuwsfeitje mee, waarover ze met collega’s aan de koffiemachine kunnen babbelen."

“We denken ook dat tramreizigers eens niet hun smartphone in de hand zullen nemen, en gewoon op ’t gemak, laid-back gaan kijken wat er in hun omgeving gebeurt. Dan kan dat nieuws op de tram ook een optie zijn om eens te bekijken”, vult Michel Flamme van VRT er nog aan toe. 

Meest gelezen