Gouverneur fluit Herk-de-Stad terug in verband met nieuw belastingreglement: "Schending van gelijkheidsbeginsel"

De gemeente Herk-de-Stad wilde met een nieuw belastingreglement beginnende zelfstandigen een duwtje in de rug geven. Door het reglement zouden beginnende zelfstandigen geen belasting op gebouwen moeten betalen. Maar niet iedereen kon gebruik maken van de maatregel. Daarom floot de Limburgse gouverneur de gemeente terug.

Op de gemeenteraad in mei besliste de Herkse meerderheid om een nieuw belastingreglement in te voeren. Daardoor moesten beginnende zelfstandigen de eerste twee jaar geen belasting op hun gebouwen betalen. Op die manier wilde de gemeente de lokale middenstand financieel steunen.

Schending van het gelijkheidsbeginsel

Gouverneur Jos Lantmeeters heeft de beslissing van Herk-de-Stad nu vernietigd. Hij zegt dat er sprake is van schending van het gelijkheidsbeginsel. Verkopers van brom- of motorfietsen zouden bijvoorbeeld niet van de maatregel kunnen genieten, autoverkopers dan weer wel. En volgens Lantmeeters mag er geen onderscheid gemaakt worden tussen specifieke activiteiten en personen die in hoofd- of in bijberoep een zaak starten. Herk-de-Stad werkt nu aan een aangepast reglement.

Meest gelezen