Haaltert biedt als eerste gemeente in Vlaanderen reanimatie aan in alle basisscholen

In Haaltert krijgen de kinderen van alle basisscholen een basiscursus reanimatie. Die moet kinderen de eerste handelingen aanleren die nodig zijn wanneer iemand onwel wordt. Het gaat om een primeur in Vlaanderen.  

Kinderen in de Haaltertse basisscholen leren voortaan hoe ze iemand de eerste hulp kunnen bieden als iemand onwel wordt, en misschien wel aan hartfalen lijdt. Ze krijgen daarvoor een pakket vaardigheden van ‘Project Reanimatie op School’. “In de basisscholen gaat het vooral om basiskennis”, zegt projectleider Max De Zwaef: “Hoe bel je de hulpdiensten, wat doe je met het slachtoffer best wél en best niet. In het secundair onderwijs leren de jongeren hoe ze iemand echt kunnen reanimeren.”

Kinderen en jongeren vroeg vertrouwd maken met reanimatie, redt mensenlevens
Max De Zwaef, projectleider ‘Project Reanimatie op School’

Jongeren reageren sneller

Volgens De Zwaef leren ervaringen uit het buitenland dat bij een hartfalen de kans op overleven groter is, wanneer er jongeren in de buurt zijn die weten wat ze moeten doen. “Volwassenen wachten langer af, en kijken eerst of er niemand anders kan helpen, vóór ze zelf iets doen. Jongeren die zo’n basiscursus kregen, zullen sneller handelen. We zien de vraag naar zo’n reanimatiecursus op school toenemen, na het hartfalen van de Deense voetballer Eriksen tijdens een wedstrijd op het EK.”

Zo’n reanimatiecursus op alle scholen is meer dan welkom en heel belangrijk!
Wendy Wauters, directeur van basisschool De Krekel in Haaltert

“Het is heel belangrijk dat de kinderen toch basisvaardigheden leren om een slachtoffer te helpen”, zegt Wendy Wauters, directeur van basisschool De Krekel in Haaltert. Kinderen en jongeren gaan naar een sportclub waar een AED-toestel hangt, ze gaan op bezoek bij hun grootouders, en het kan altijd gebeuren dat iemand onwel wordt. Het is belangrijk dat ze kunnen ingrijpen als het nodig is, en dat ze hun verantwoordelijkheid kunnen nemen. 

Herhaling is nodig

Ook in De Krekel is er veel gesproken over het hartfalen van voetballer Christian Eriksen. Het is dan ook heel belangrijk en goed dat de gemeente zo’n cursus aan alle scholen aanbiedt. Het zou dan ook goed zijn dat die in het secundair een vervolg krijgt.  Want zelfs mensen die geleerd hebben hoe ze moeten reanimatie, kunnen een opfrissing altijd gebruiken.  Een mama van één van de leerlingen komt die reanimatie elk jaar tonen en aanleren, maar regelmaat en herhaling is toch nodig.” 

Meest gelezen