Petitie op school kOsh

Herentalse scholieren starten petitie voor proclamatie: "Hebben al zoveel gemist, pak ons deze mijlpaal niet af"

De laatstejaars van de secundaire school kOsh in Herentals zijn een petitie gestart voor een proclamatie en galamoment op het einde van het schooljaar. Ze richten hun pijlen op de directie en de preventieadviseur die niet meegaan met de versoepelingen. "We hebben al zoveel gemist, laat ons deze mijlpaal echt beleven", zegt zesdejaars Lana Van Hullebus op Radio 2 Antwerpen.  

De zesde- en zevendejaars van de school kOsh in Herentals zijn het beu dat de directie en de preventieadviseur geen echte proclamatie toestaan op het einde van het schooljaar. "We hebben door corona al zoveel gemist de afgelopen twee schooljaren. Een proclamatie is een mijlpaal in ieders schoolcarrière. We vinden het superbelangrijk dit samen te kunnen doen", zegt leerling Lana van Hullebos in "Start Je Dag". De scholieren zijn een petitie gestart die intussen al een tweehondertal stemmen wist te ronselen. Daaruit klinkt vooral wrevel omdat de directie minder toelaat dan andere scholen.

Preventieadviseur zegt nee

De jongeren hekelen dat de school en preventieadviseur geen versoepelingen toelaten voor hun bijzondere moment. "De directie houdt vast aan een proclamatie van een halfuurtje per klas met de ouders en titularis. Maar ik zit bijvoorbeeld maar in een klasje van zeven", klaagt Van Hullebus. "Andere jaren was er traditiegetrouw ook een afsluitend galabal op school. We begrijpen dat dansen niet kan, daarom stellen we een galacafé voor naar analogie met de regels in de horeca. In kleinere bubbels apart aan tafeltjes muziek luisteren op school, dat moet toch kunnen" 

Directie verrast door petitie

De directie van kOsh Herentals schrikt van de weerklank die de petitie krijgt. "We hadden vooraf niet ingeschat dat de leerlingen zo overweldigend zouden reageren,", zegt Hilde Van Den Bossche bij de collega's van RTV. "We hebben het vorig jaar ook op deze manier georganiseerd en kregen fijne reacties van de ouders." Leerling Luna merkt wel dat hun petitie iets losmaakt bij het schoolbestuur. "We hopen vandaag meer te horen over een grotere proclamatie met galacafé", besluit ze op Radio 2 Antwerpen.

De letterlijke tekst van de petitie van de Herentalse scholieren lees je hieronder:

We leven nu al meer dan een jaar met het Coronavirus en ondanks dat er altijd perspectief beloofd wordt staan we steeds weer voor een gesloten deur. Tijd om daar verandering in te brengen dus! Waar andere scholen alternatieven zoeken voor galabal en proclamaties  moeten wij het doen met 20 seconden lang een diploma afhalen. Heel het jaar lang hebben wij gezwoegd en gezweet terwijl we leuke uitstappen, klassieke 100-dagen, buitenlandse reis,… aan onze neus voor bij zagen gaan. Ondanks de nieuwe maatregelen weigert de school te luisteren. Wie denken ze dat wij zijn? Telkens als er hoop is, laten ze ons in de kou staan. Overal op het nieuws hoor je over nieuwe maatregelen en hoe andere scholen het leuk aanpakken. Alsnog blijft onze school verder zetten met hun leugens dat het niet mag. Daarom vragen wij zesde- en zevendejaars van kOsh Campus Collegestraat jullie hulp. Onderteken aub deze petitie, we zouden u eeuwig dankbaar zijn.

Meest gelezen