Belga

Het einde van weer een coronaschooljaar is in zicht: "Dit is zeker geen verloren generatie"

De examenperiode loopt stilaan op zijn einde en maakt zo een einde aan een schooljaar vol coronamaatregelen en thuisonderwijs. Ria Conings van Vrij CLB Limburg vertelt bij Radio 2 Limburg wat dat jaar precies doet met jongeren.

Of het tweede coronaschooljaar een invloed heeft op de resultaten van kinderen en jongeren is nog te vroeg om te zeggen, maar dat corona een effect heeft gehad op de leerlingen zelf, is overduidelijk. "We merken toch dat er doorheen het schooljaar wel wat leerlingen afgehaakt hebben en dat de scholen moeite hadden om sommige leerlingen te bereiken", vertelt Ria Conings van Vrij CLB Limburg. "Een jaar met veel thuisonderwijs en maatregelen is natuurlijk niet gemakkelijk en heeft zeker voor leerachterstand gezorgd."

Vooral bij taalvakken leerachterstand

Die leerachterstand is wel een genuanceerd verhaal: niet alle leerlingen hebben voor alle vakken een achterstand opgelopen. "Vooral bij de taalvakken zijn er problemen. Thuisonderwijs zorgt er natuurlijk voor dat sommige kinderen minder met Nederlands in contact komen. Daardoor merken we een grotere achterstand voor taal dan voor wiskunde", zegt Conings. "En bovendien heeft niet iedereen een achterstand opgelopen. Voor sommige kinderen was het net heel fijn en positief om van thuis les te volgen. Ze konden op hun eigen tempo en op hun eigen manier de leerstof verwerken. Maar andere kinderen hebben net wel veel nood aan de tussenkomst van de leerkracht", klinkt het.

Ik geloof in veerkracht. Als we die aanwenden, dan lukt het allemaal wel

Ria Conings, Vrij CLB Limburg

"Leerkrachten zullen in hun evaluatie met deze bijzondere omstandigheden rekening moeten houden", zegt Conings. "Ze hebben daar goede richtlijnen voor gekregen en hebben ook samen nagedacht over wat belangrijk is en wat minder. Ook is er gekeken naar wat eventueel geschrapt kon worden en wat volgend jaar ingehaald kan worden. Maar ook in het hoger onderwijs gaat het een kunst zijn om te kijken waarop ze extra moeten inzetten. De leerlingen die nu gaan binnenstromen, moeten bepaalde dingen misschien nog inhalen."

Beluister hier het volledige gesprek met Ria Conings:

Generatie "pandemials"

Er wordt soms gesproken over een verloren generatie van "pandemials". Door de leerachterstand zouden jongeren het later moeilijker hebben maar dat klopt niet, vindt Conings. "Dit is echt geen verloren generatie. Dan kan je het even goed over een verloren maatschappij hebben", zegt Conings. "Ik geloof in veerkracht en als we die voldoende aanwenden, dan lukt het wel. Jongeren hebben nu een welverdiende zomervakantie voor de boeg om hun batterijen weer helemaal op te laden."

Meest gelezen