2017 Invision

D-Day voor Britney Spears: zangeres getuigt voor het eerst openlijk in proces over bewindvoering vader

Vanavond rond 22.30 uur Belgische tijd zal zangeres Britney Spears (39) voor een rechtbank in Los Angeles getuigen, in de rechtszaak rond haar bewindvoering. Het is de eerste keer dat de buitenwereld de zangeres zelf aan het woord zal horen over de juridische strijd met haar vader Jamie Spears, die al jaren aansleept. De zangeres vecht aan dat ze sinds 2008 onder de volledige controle staat van haar vader, zowel financieel als in haar persoonlijk leven. 

Spears verschijnt niet fysiek voor de rechter in Los Angeles: haar hoorzitting zal door de coronamaatregelen via videoverbinding verlopen. De zangeres heeft zelf gevraagd om die publieke hoorzitting.

Zo zal ze voor de eerste keer in 13 jaar openlijk haar kant van het verhaal vertellen, in de zaak rond haar bewindvoering. Dat deed ze in 2019 al achter gesloten deuren. Het verslag van die zitting is achteraf vernietigd. Door de gespecialiseerde pers en haar fans wordt hier dus met bijzonder veel aandacht naar uitgekeken. Wat Britney precies zal vertellen, is niet bekend.

De zangeres staat al sinds 2008 onder volledige bewindvoering van haar vader Jamie Spears, en daar wil ze verandering in brengen. Vader Spears controleert samen met een advocaat niet enkel haar financiën, maar hij beheert ook de rechten op haar muziek en neemt beslissingen over alle praktische aspecten van haar leven.

Wat doet een bewindvoerder?

Een bewindvoerder is een soort voogd, aangesteld door een rechter, om de belangen te behartigen van iemand van wie geoordeeld wordt dat hij niet meer in staat is om zijn eigen zaken te beheren en zelf beslissingen te nemen. In het geval van Britney Spears betekent dat dat haar vader en een advocaat de zeggenschap kregen over haar financiële situatie, haar gezondheid, woonplaats en gezinsleven, en haar carrière.  

Naar gedeeltelijke bewindvoering?

Britney Spears werd destijds onder volledige bewindvoering geplaatst, omdat ze volgens haar vader dreigde te ontsporen door zware mentale problemen. Kort na de breuk met haar ex-man Kevin Federline in 2007, verloor ze het hoederecht over hun twee zonen, waarop ze zich voor het oog van de paparazzi liet kaalscheren. Een teken voor vader Jamie Spears om de touwtjes in handen te nemen. 

Intussen zijn we 13 jaar verder en heeft Spears nog steeds weinig zeggenschap over haar eigen leven. Daar wil ze via de rechtbank verandering in brengen, al heeft de zangeres nog nooit gevraagd om dat bewindvoerderschap volledig stop te zetten. Die vraag kwam eerder wel voor, maar werd door de rechter van tafel geveegd. 

De invloed van Jamie Spears reikt sindsdien iets minder ver. Hij beheert haar vermogen samen met de financiële instelling Bessemer Trust, en hij deed ook afstand van zijn rol als conservator over de privébeslissingen van Britney na gezondheidsproblemen. Het curatorschap is nu gedeeld tussen vader Jamie, professioneel bewindvoerder Jodi Montgomer en financiële instelling Bessemer Trust. 

Wil Britney daar verandering in brengen, dan moet ze bewijzen dat ze in staat is om haar leven in handen te nemen, en haar vermogen zelf te beheren. Dat vermogen wordt volgens het juridisch dossier geschat op 50 miljoen dollar. De zangeres wil vooral de inmenging van haar vader op persoonlijk vlak beperken. Daarnaast wil ze de mogelijkheid hebben om ooit definitief komaf te maken met het voogdijschap.

Beluister het volledige gesprek met cultuurjournalist Kirsten Sokol in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en lees daaronder voort):

#FreeBritney

Fans en sympathisanten van de zangeres hebben zich verenigd via de hashtag #FreeBritney. Zij klagen via sociale media aan dat hun idool op een oneerlijke manier de controle over haar leven is kwijtgeraakt. Volgens de #FreeBritney-beweging is de zangeres een groot onrecht aangedaan, en moet ze daarvan bevrijd worden.

Hoewel Spears niet fysiek komt getuigen in de rechtbank wordt verwacht dat er een grote schare aanhangers naar het gerechtsgebouw in Los Angeles zal afzakken, net als op vorige procesdagen. Aanwezigen zullen de hoorzitting mee kunnen volgen, maar pers en camera's zijn niet welkom.

Afwachten dus wat Britney zal vertellen. Via Instagram liet ze vorige week nog verstaan dat ze niet meteen geneigd is om weer snel op het podium te stappen. Ze is destijds gestopt met optreden bij haar vaste residentie in Las Vegas, als daad van verzet tegen haar vader. "Geen idee wat er nog komt, ik zit in een overgangsfase in mijn leven en ik vind het best leuk zo", aldus La Spears.

Britney-sympathisanten aan de rechtbank in Los Angeles, bij de vorige procesdag
2021 Getty Images

"Zaak brengt veel teweeg in de VS"

In de VS staan er naar schatting 1 miljoen onder curatele, zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens  "Deze zaak gaat dus over veel meer dan Britney Spears alleen: hoe gaat de pers om met bekende mensen? Hoe worden mensen met veel geld behandeld door hun entourage? En wat met veel mensen die onder voogdijschap leven?"

"De zaak rond Britney Spears heeft al veel teweeggebracht in de VS: de #FreeBritney-beweging, de documentaire van The New York Times, de openlijke excuses van haar ex-vriend Justin Timberlake. Het blijft een bijzonder vreemd verhaal dat zo'n succesvolle vrouw van bijna 40 jaar met een miljoenenvermogen en twee tienerzonen, onder curatele staat van haar alcoholverslaafde vader. De voorbije 13 jaar is ze platen blijven maken en blijven optreden. Ze wil er nu wel vanaf, van die onvolwassen behandeling."

Beluister hier het gesprek met Amerikacorrespondent Björn Soenens bij Radio 2, over de getuigenis van Britney:

Meest gelezen