Archieffoto van de Britse destroyer HMS Defender in Schotland.

Incident tussen Britse en Russische marine nabij de Krim in de Zwarte Zee: waarschuwingsschoten gelost of niet?

Vlak bij het Krimschiereiland in de Zwarte Zee is het tot een incident gekomen tussen een Britse destroyer en de Russische marine. Beide partijen spreken elkaar tegen over wat er precies gebeurd is en of er schoten zijn gelost, maar zeker is dat de situatie in de Zwarte Zee gespannen is en blijft.

Volgens Rusland bevond het Britse marineschip HMS Defender zich vlak bij de Russische marinebasis Sevastopol op het Krimschiereiland. Moskou beweert dat de Britse destroyer HMS Defender waarschuwingen kreeg om zich niet in "Russische territoriale wateren te bewegen", maar dat het schip dat toch deed. Daarop werd gedreigd met militair ingrijpen, maar de Russen beweren dat de Britten ook daarna de koers niet verlegden.

Nog volgens Rusland werden er daarop waarschuwingsschoten afgevuurd en zou een bommenwerper dan enkele explosieven in zee hebben gegooid nabij de Britse destroyer. Die zou dan zijn weggevaren. Moskou beweert dat het schip drie kilometer ver in Russische wateren is gevaren.

Rusland heeft de Britse ambassadeur om uitleg gevraagd over wat het "gevaarlijke acties" en "een flagrante schending van de conventie van de Verenigde Naties" noemt. 

BEKIJK: Dit zijn beelden van vorige week van de Britse destroyer HMS Defender die vanuit Istanbul vertrok naar de Zwarte Zee.

Videospeler inladen...

Londen: "Geen schoten afgevuurd"

De Britse marine heeft een totaal andere versie van de feiten. Volgens Defensie in Londen zijn er helemaal geen schoten afgevuurd en maakte de Defender een normale reis doorheen Oekraïense territoriale wateren en in overeenstemming met het internationaal recht. 

Volgens de Britse minister van Defensie was de HMS Defender op een routinereis tussen de Oekraïense haven van Odessa en Georgië in de Kaukasus via een internationaal erkende zeeroute. Het schip werd geschaduwd door Russische boten en attent gemaakt op militaire oefeningen in de buurt. 

De omschrijving "Russische of Oekraïnse wateren" is op zich erg omstreden, want slaat op het Krimschiereiland dat deel uitmaakte van Oekraïne, maar in 2014 door Rusland militair aangehecht werd. Moskou beschouwt de Krim sindsdien als eigen grondgebied en het water daarrond ook. Internationaal wordt dat door de meeste landen niet erkend.

BEKIJK: Het conflict in Oekraïne uitgelegd in 1 minuut. Lees onder de video verder.

Videospeler inladen...

"Dit toont agressie van Rusland aan"

Volgens Oekraïne toont het incident de "agressieve en provocatieve houding van Rusland tegenover Oekraïne en diens bondgenoten aan". Die acties van Rusland in de Zwarte Zee en de Zee van Azov, de bezetting en militarisering van de Krim vormen een bedreiging voor Oekraïne en andere landen, aldus minister van Buitenlandse Zaken Dimitro Kuleba in Kiev. 

Dit toont volgens hem aan dat "we een nieuwe vorm van samenwerking tussen Oekraïne en de NAVO in de Zwarte Zee nodig hebben".

Kaart met aanduiding van HMS Defender en diens route in het wit.

Meest gelezen