Antivaccinatiegroepen richten pijlen op infocampagnes voor jongeren, Smartschool haalt campagne offline

WAT WAT, een informatieplatform voor jongeren in opdracht van de Vlaamse Overheid, lanceerde vorige week de campagne #ikbendaar. Die wil jongeren een geïnformeerde keuze laten maken over coronavaccinatie. De campagne botst op hevige kritiek van antivaxers. Op het onderwijsplatform Smartschool zijn de campagnebeelden voorlopig offline gehaald.

Een informatiecampagne voor jongeren tussen 16 en 24 jaar oud, die zich willen laten vaccineren of nog twijfelen en met vragen zitten. Dat is het publiek van #ikbendaar, een website en socialemediacampagne van jongerenplatform WAT WAT. WAT WAT informeert jongeren op een no-nonsense wijze over allerlei onderwerpen: seks, relaties, school, hun rijbewijs, corona, en sinds kort dus ook over coronavaccinaties.

Deels gaat het om minderjarigen, en dat is niet abnormaal: jongeren van 16 en 17 jaar oud kunnen zich sinds midden deze maand al inschrijven op QVAX, de Vlaamse reservelijst voor coronavaccinaties.

De doelgroep omvat ook zij die twijfelen om zich te laten vaccineren, zo valt te lezen op de site van WAT WAT, maar wil niemand iets opdringen:

“Zij moeten met hun vragen terecht kunnen bij WAT WAT en betrouwbare en niet-sturende antwoorden krijgen op hun vragen. De keuze van jongeren om zich niet te laten vaccineren, respecteren we. De campagne dwingt niemand om zich te laten vaccineren. WAT WAT biedt een antwoord op de vragen van jongeren, informeert hen op een correcte manier over de vaccins en gaat de verspreiding van desinformatie tegen.”

Enkele campagnebeelden van #ikbendaar op Instagram.

"Spuit mij vol"

"Coronakritische" influencers op Instagram en antivaccinatiegroepen op Facebook en Telegram spreken schande over #ikbendaar. Als tegenstanders van de coronavaccins vinden ze de campagne te sturend of ronduit "indoctrinatie van kinderen." 

De luidste kritiek focuste op één van de slogans op het promotiemateriaal: "Spuit mij vol", een dubbelzinnig grapje dat - bij voorstanders van het coronavaccin die uitkijken naar hun prik - al maanden populair is op sociale media. 

WAT WAT valt onder De Ambrassade, het “Bureau voor jonge zaken” dat jongeren informeert in opdracht van de Vlaamse Overheid. Vanuit de antivaxbeweging werden daarom modelbrieven verspreid om te versturen naar het kabinet van Vlaams minister van Jongerenzaken Benjamin Dalle (CD&V) en naar het e-mailadres van een medewerkster van De Ambrassade. 

“Spuit me vol? Spam ze vol, ja!”, klinkt het in een van de oproepen die circuleerde op Facebook.

Smartschool

Ook in het vizier van de critici van #ikbendaar kwam het onderwijsplatform Smartschool, een digitale leeromgeving die de voorbije schooljaren druk gebruikt werd bij het afstandsonderwijs. Op Smartschool was de #ikbendaar-campagne te zien, niet alleen voor jongeren ouder dan 16 maar ook voor leerlingen uit het lager middelbaar onderwijs. 

Eergisteren verdween de vaccinatiecampagne van Smartschool, wat in de online actiegroepen van antivaxers als een overwinning werd onthaald.

Een woordvoerder van De Ambrassade vertelt aan VRT NWS dat de beslissing van Smartschool is genomen in onderling overleg met WAT WAT en op eigen initiatief van Smartschool. Met de inhoud van de campagne of het principe van informatieverstrekking over vaccinatie heeft de beslissing niets te maken, wel met de "look & feel" en bepaalde slogans als "Spuit mij vol", die inderdaad niet bedoeld zijn voor jongeren onder de 16 jaar oud.

Een boze reactie op Facebook over de informatiecampagne van #ikbendaar.

"Wij de ouders"

Het georganiseerd versturen van modelbrieven is al langer een populair protestmiddel van kleine online actiegroepjes die zich richten tegen de coronamaatregelen of tegen vaccinatie. Ook de scholen zijn daarin een strijdtoneel geworden.

Facebookpagina's als "Geef kinderen zuurstof" en "Teachers for freedom" pleiten bijvoorbeeld tegen mondmaskers op school, waarvan ze beweren dat ze schadelijk zijn. Recent kwam daar een nieuwe vereniging bij: "Wij de ouders", een platform dat ouders van schoolgaande kinderen wil verenigen en verbinden. Voor meer dan 200 scholen in Vlaanderen heeft "Wij de ouders" Telegram-chatgroepen opgestart waar "bezorgde ouders en leerkrachten [...] samen in actie kunnen komen om jullie kinderen/jongeren te beschermen". Voorlopig heeft de groep op Telegram enkele tientallen medestanders.

Ook in de Telegramgroep van "Wij de ouders" werd het feit dat Smartschool de #ikbendaar-campagne verwijderde als een overwinning gezien.

“Wij de ouders” biedt op haar website ook een collectie modelbrieven aan waarmee ouders druk kunnen zetten op scholen om de coronamaatregelen niet te respecteren. Het gaat daar om een “eerste verwittingsbrief”, een “aansprakelijkheidsbrief” - waarbij scholen die de mondmaskerplicht handhaven verantwoordelijk worden gesteld voor “hersenletsels, zuurstofdeficiëntie, hoofdpijn, vermoeidheid, ademhalingsproblemen, hyperventilatie, keelpijn, hersenbeschadiging, toxische verzuring van het organisme (aantasting van de immuniteit), misselijkheid, rhinitis en / of neus-en sinusinfecties en concentratieproblemen, depressie, suïcidale gedachten” bij kinderen met mondmaskers - en ten slotte een “ingebrekestelling”.

De brieven bevatten paginalange juridische betogen over de ongrondwettelijkheid van de coronamaatregelen, de “schending van de mensenrechten” die het dragen van een mondmasker zou inhouden, en een overzicht van internetbronnen vol medische desinformatie over mondmaskers en vaccinatie.

Meest gelezen