2021 Kyodo News

Japan start 44 jaar oude kernreactor weer op, kernwetenschapper: "Geen lessen getrokken uit Fukushima"

Japan heeft een kernreactor van 44 jaar oud opnieuw opgestart. De reactor staat in de prefectuur Fukui en werd sinds de kernramp van Fukushima niet meer gebruikt. De heropening past bij het plan van Japan om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Maar de Japanse kernwetenschapper Tatsujiro Suzuki is niet overtuigd: "Het lijkt erop dat ze geen lessen hebben getrokken uit Fukushima”.

De Japanse kernreactor werd in 1976 in gebruik genomen en is een van de oudste in het land. Na de kernramp van Fukushima had de Japanse overheid een leeftijdslimiet van veertig jaar ingesteld, toch hebben ze deze reactor opnieuw geactiveerd.

In 2004 vond er een dodelijk ongeval plaats in de kernreactor. Vijf arbeiders kwamen om het leven, zes anderen raakten gewond toen water en stoom lekten uit één van de gescheurde leidingen in het turbinegebouw.

"Kernreactor is veilig"

Toch is de kernreactor volgens de overheid veilig. Hij zou de veiligheidscontroles goed doorstaan hebben. Maar niet iedereen lijkt vertrouwen te hebben in de oude reactor en de overheid.

Buurtbewoners zijn naar de rechtbank gestapt tegen de opstart. Kernwetenschapper Tatsujiro Suzuki uit aan persbureau Reuters zijn twijfels over de transparantie van de veiligheidscontroles. "Het lijkt erop dat de industrie en de regering geen lessen hebben getrokken uit Fukushima", klonk het. 

Uitstoot broeikasgassen terugbrengen

Japan neemt de 44-jarige kernreactor opnieuw in gebruik omdat ze de uitstoot van broeikasgassen willen terugbrengen. Premier Yoshihide Suga beloofde dat Japan tegen 2050 CO2-neutraal zal zijn.

Het doel is om 46 procent minder uitstoot te hebben in 2030. Japan zou om die doelstellingen te behalen ook nog andere verouderde kernreactoren opnieuw willen opstarten. Mogelijk zullen er ook nieuwe reactoren gebouwd worden.

Meest gelezen