Ook bij code geel mogen jeugdbewegingen deze zomer kampvuren maken (onder voorwaarden)

Jeugdbewegingen zullen deze zomer dan toch een kampvuur mogen maken bij code geel voor brandgevaar, onder bepaalde voorwaarden met mits de nodige voorzorgsmaatregelen. Daar was onzekerheid over ontstaan nadat minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) eerder deze maand een rook- en vuurverbod invoerde in alle Vlaamse bos- en natuurgebieden.

Begin deze maand voerde Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) een algemeen rook- en vuurverbod in bij code geel voor brandgevaar in alle Vlaamse bos- en natuurgebieden. Code geel betekent dus niet langer alleen voorhoogde waakzaamheid, maar ook sigaret roken of een kampvuur maken is sinds deze maand bij code geel verboden.

Dat verbod zou een domper op de feestvreugde kunnen zijn voor veel jeugdkampen die deze zomer doorgaan. Door de regen en de minder hoge temperaturen geldt momenteel in alle provincies code groen, maar tijdens de zomerperiode is vaak minstens code geel van kracht. Voor jeugdbewegingen zou dat kunnen betekenen dat ze geen kampvuur zouden mogen maken.

De minister heeft nu in het parlement verduidelijkt dat jeugdbewegingen wel vuur mogen maken, na een vraag van CD&V-parlementslid Tinne Rombouts. Onder bepaalde voorwaarden en met de nodige voorzorgsmaatregelen dan wel. Zo valt koken op een zelfgemaakt vuur of dat jaarlijkse kampvuur dan toch niet in het water deze zomer.

Vraagsteller Tinne Rombouts reageert erg tevreden, maar dringt er bij de minister op aan om die boodschap ook duidelijk te communiceren naar de jeugdverenigingen en lokale besturen.

Meest gelezen