AFP or licensors

John McAfee dood aangetroffen in Spaanse cel: van antiviruspionier tot voortvluchtige 

De Brits-Amerikaanse softwarepionier John McAfee (75) - bekend van de antivirussoftware - is dood aangetroffen in zijn cel in Barcelona. Dat melden de Catalaanse gevangenisautoriteiten. Enkele uren eerder hadden Spaanse rechters beslist dat hij mocht worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. McAfee werd wereldberoemd door zijn strijd tegen computervirussen, daarna berucht voor zijn aparte levensstijl.

McAfee richtte in 1987 het gelijknamige antivirusbedrijf op, toen de eerste grote computervirussen de kop opstaken. Het bedrijf innoveerde door een allesomvattende virusscanner op de markt te brengen die bovendien via het internet (ook deels gratis) kon worden verspreid.

John McAfee werd ervan verdacht van 2014 tot en met 2018 geen belastingaangiften te hebben gedaan. In die jaren zou hij miljoenen dollars hebben verdiend met het promoten van cryptomunten, het houden van lezingen, adviesopdrachten en aan de verkoop van de rechten van zijn levensverhaal voor een documentaire. Ook zou hij bezittingen, waaronder vastgoed, een jacht en een auto, hebben achtergehouden. 

Op basis van die beschuldigingen werd McAfee in oktober op de luchthaven van Barcelona opgepakt. Sindsdien zat hij vast in afwachting van uitlevering. Kort na de beslissing van een Spaanse rechtbank om McAfee uit te leveren aan de VS, werd hij dood teruggevonden in zijn cel. Volgens de gevangenisdiensten wijst alles erop dat McAfee zichzelf van het leven heeft beroofd.  

Wie met vragen zit over zelfdoding kan surfen naar www.zelfmoord1813.be of bellen naar 1813.

Van antiviruspionier tot outsider

John McAfee is bij veel mensen bekend om zijn anticomputerviruswerk, maar zelf bleef hij maar van 1987, toen hij het bedrijf oprichtte, tot 1994 topman van zijn eigen bedrijf. In dat jaar verkocht hij zijn aandelen en keerde zijn geesteskind de rug toe. McAfee werd in 2010 voor 6,5 miljard euro aan Intel verkocht. Het veranderde even van naam, tot in 2016 durfkapitaalfondsen de macht overnamen en de naam McAfee terugkeerde.

Intel had de merknaam McAfee een tijd lang afgezworen door de fratsen van zijn voormalige oprichter, die onder meer in filmpjes op het internet zijn gal spuwde over de software. Hij werd ook verschillende keren gearresteerd voor onder meer rijden onder invloed, illegale wapendracht en oplichting. McAfee zat onder meer in de gevangenis in Belize, Guatemala, Domenicaanse Republiek en Spanje. In Belize werd hij in verband gebracht met de moord op zijn buurman met wie hij ruzie had. Voor hij kon worden verhoord, vluchtte hij naar Guatemala.

McAfee had nog de hand in verschillende andere technologiebedrijven, maar zonder zijn succes van weleer te evenaren. Hij hield zich ook bezig met homeopathie, yoga en verdiepte zich in de wereld van de digitale cryptomunten. McAfee was ook twee keer presidentskandiaat in de VS. In 2016 deed hij dat na de oprichting van de Cyber Party. In 2020 deed hij dat voor de Libertaire partij, maar beide keren zonder groot succes.

John McAfee in 2012 in een politiebureau in Guatemala. McAfee werd gearresteerd omdat hij illegaal Guatemala was binnengekomen.

Meest gelezen