Videospeler inladen...

Jos D'Haese (PVDA): "We zitten in onderzoekscommissie dankzij druk van heel veel mensen"

Vlaams fractieleider Jos D'Haese (PVDA) is tevreden dat zijn partij dan toch vertegenwoordigd zal zijn in de parlementaire onderzoekscommissie naar het PFOS-schandaal. Hij maakt zich sterk dat zijn partij het verschil zal kunnen maken en stelt zich meteen vragen bij het PFOS-beleid van vandaag. Dat is volgens hem gebaseerd op wetenschappelijke kennis van 5 jaar geleden.  

"We zijn heel blij dat we in die onderzoekscommissie zitten, dankzij de druk van heel veel mensen van onderuit, van opiniemakers en van burgerbewegingen in Zwijndrecht en omstreken", zegt D'Haese in "Villa Politica".

Hij maakt zich sterk dat zijn partij in die commissie wel degelijk het verschil zal kunnen maken. "Wij roepen iedereen op die informatie heeft, die getuigenissen heeft, die kennis heeft om ons te contacteren en mee te werken. We gaan daar niet 'ik alleen' in die onderzoekscommissie werken, maar met heel veel mensen samen."

Als u mij vraagt of ik het beleid rond PFOS vandaag goed vind, zeg ik nee

Vlaams fractieleider Jos D'Haese (PVDA)

De parlementaire commissie moet niet alleen achterhalen hoe de PFOS-vervuiling door 3M mogelijk is geweest, maar moet volgens Jos D'Haese ook bekijken waar er nog PFOS- en PFAS-problemen zijn. Daarbij moet ook worden gekeken naar mogelijke problemen bij mensen die in de omgeving wonen of die er beroepshalve mee hebben gewerkt.

Met name over het huidige PFOS-beleid van de Vlaamse overheid valt volgens D'Haese wel iets te zeggen. "Men verspreidt toetsingswaarden voor PFOS om te bekijken of de bodem vervuild is, maar dat toetsingskader is gebaseerd op vijf jaar oude wetenschappelijke kennis, terwijl er al nieuwe rapporten zijn van 2018 en 2020."

"Als u mij dus vraagt of ik het beleid rond PFOS vandaag goed vind, dan zeg ik nee. Absoluut niet. We blijven op basis van verouderde gegevens beleid voeren, terwijl we de mensen moeten beschermen aan de hand van de laatste wetenschappelijke kennis."

Bekijk hieronder het interview met Jos D'Haese in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Meest gelezen