Vlaamse Waterweg

Kapotte waterstuw zorgt voor wateroverlast in Denderstreek: "Scheepvaart is verstoord"

Een kapotte stuw op de Dender zorgt ervoor dat enkele weiden in de omgeving van Dendermonde zijn overstroomd. Terwijl de brandweer er het water wegpompt, probeert de Vlaamse Waterweg de stuw te repareren. "Dat is niet eenvoudig, want daarvoor moeten we stukken voor de as van de stuw bestellen", zegt woordvoerster Karen Buyse.

In Dendermonde is de laatste dagen veel wateroverlast en dat komt niet door de regen. De stuw van Denderbelle, bij Lebbeke, is gebroken en daardoor kan het peil van de Dender niet meer in toom gehouden worden. Daardoor staan enkele weiden onder water. De stuw moet het waterpeil op de Dender normaal gezien in goede banen leiden, maar dat lukt nu niet meer. "Dat is een probleem omdat er veel vee op die weiden stond, en da's niet aangenaam voor die dieren en zeker niet voor de landbouwers", zegt burgemeester van Dendermonde, Piet Buyse (CD&V).

Problemen voor de scheepsvaart

Burgemeester Buyse ging zelf ter plaatse en kon vaststellen dat woningen op dit moment nog niet bedreigd worden door het water, maar er is wel een probleem voor de scheepvaart. "Die is verstoord, want schepen moeten nog onder de spoorwegbrug kunnen varen. Die heeft een maximale hoogte. Men zal dus goed moeten afspreken met de sluismeesters wanneer ze de schepen opnieuw laten doorvaren."

De brandweer is het water aan het wegpompen en de waterbeheerder probeert alles er zo snel mogelijk te repareren, maar dat is niet eenvoudig. "De as is in twee gebroken en we doen er alles aan om die te vervangen. Dat is niet zo eenvoudig, want die stukken moeten besteld worden. We hopen tegen eind van deze week de stuw te herstellen, maar dat hangt af van de levertermijn van het stuk", klinkt het nog bij woordvoerster van de Vlaamse Waterweg, Karen Buyse.

Meest gelezen