Radio 2

Halle start proefproject om restaurants en koffiebars kindvriendelijker te maken

In Halle krijgen vijf restaurants en koffiebars het label "kindvriendelijk". Het stadsbestuur start met een pilootproject om de horeca nog aangenamer te maken voor de jongste inwoners.

"Sinds 2018 zijn wij de trotse eigenaar van het label "Kindvriendelijke stad". In een kindvriendelijke stad of gemeente worden kinderen en jongeren gezien als volwaardige medeburgers", klinkt het bij het stadsbestuur van Halle. "Kindvriendelijkheid is een barometer voor goed lokaal beleid en het verhoogt de leefbaarheid in de stad voor iedereen."

Daarom start de stad nu met een pilootproject in een aantal horecazaken. "Kinderen zijn belangrijk. Ik heb zelf ook een dochter en daarom wilde ik meteen mee op de kar springen", vertelt Anke Van Rossom van koffiebar Den Dragée. "Wij hebben kinderporties, boekjes en geven soms cadeautjes." De stad zorgt voor een startpakket met onder andere bekers, stickers en tekeningen voor de kinderen.

Geen kinderspeeltuin

Volgens Van Rossom is het weliswaar niet de bedoeling om haar zaak om te toveren tot een speeltuin. Ook voor klanten die liefst in alle rust een koffietje komen drinken, heeft ze begrip. "Het is niet de bedoeling dat de kinderen de hele tijd tussen de tafels lopen. Alleen al voor de bediening is dat geen goed idee. Zeker als je met warme dranken rondloopt, kan dat zelfs gevaarlijk zijn. Maar aan tafel proberen we de kinderen wel te verwennen zodat ze graag blijven zitten."

Ook Kaffee de Sleutel, Bij Flash en familie, Cremerie Joy en Bistro tearoom Servais doen mee met het proefproject.

Meest gelezen