Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Landen in Zuidelijk Afrika bereid tot grondtroepen om in Mozambique de opmars van IS-rebellen te stuiten

De lidstaten van de SADC, de regionale organisatie van zuidelijk Afrika, is bereid om grondtroepen te leveren. Die moeten dan de rebellen van terreurgroep IS in het noorden van Mozambique terugslaan. IS probeert daar via lokale sympathisanten een nieuw bastion uit te bouwen. Toevallig of niet, in die buurt liggen ook erg grote aardgasvelden in de Indische Oceaan en die zouden Mozambique uit de armoede kunnen trekken. 

De voorbije maanden kon u hier lezen dat moslimrebellen in het noorden van Mozambique enkele havens bedreigden. Daardoor moesten onder meer de Franse oliegroep, maar ook andere bedrijven, hun personeel terugtrekken. Voor Mozambique is dat een tegenvaller, want het land verwacht erg veel inkomsten van die nieuwe grote aardgasvelden voor de kust in de Indische Oceaan.

Vandaag heeft Mozambique de steun gekregen van de andere 15 lidstaten van de Southern African Development Community (SADC), een vooral economisch samenwerkingsverband tussen de landen van zuidelijk Afrika, maar die organisatie heeft ook een militair luik en dat komt nu in werking. 

De SADC is bereid om strijdmacht met grondtroepen samen te stellen om IS in het noorden van Mozambique terug te slaan. 

Vooral Zuid-Afrika had aangedrongen op het initiatief. Het land wou eerder al troepen naar Mozambique sturen, maar in het kader van de SADC is dat politiek en historisch minder gevoelig in dat land. 

De SADC groepeert 16 landen in zuidelijk Afrika. Het gaat onder meer om Mozambique zelf, maar ook Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe, Zambia, Angola, Congo en Tanzania. Vooral Zuid-Afrika en Angola hebben militaire slagkracht, maar Tanzania is belangrijk omdat het grenst aan het IS-gebied in Mozambique. Via Tanzania kan men IS op twee fronten aanpakken.

Koloniale schaduw hangt over Mozambique

De voorbije maanden is duidelijk geworden dat het Mozambikaanse leger niet in staat is om IS uit de noordelijke provincie Cabo Delgado te verdrijven. Die groep steunt daar vooral op lokale islamitische rebellen. Moslims vormen een minderheid in het vooral christelijke Mozambique. Ze wonen vooral in dat noorden en die regio voelt zich verwaarloosd door de regering in het zuiden. Door de gevechten zijn nu al meer dan 700.000 mensen op de vlucht in Mozambique. (Lees verder onder de foto).

Chris Huby/Le Pictorium/Cover Images

Het toelaten van buitenlandse troepen is niet populair in Mozambique. Onder het blanke minderheidsbewind steunde Zuid-Afrika de rebellengroep Renamo die tientallen jaren strijd voerde tegen de regering in Maputo. Voor 1975 was Mozambique een Portugese kolonie en meer dan tien jaar lang was er een oorlog voor onafhankelijkheid.

Het is dan ook opmerkelijk dat enkele honderden Portugese militairen vandaag het Mozambikaanse leger opleiden. De Europese Unie is het onlangs in principe eens geworden over het sturen van militaire experten om de Mozambikaanse troepen op te leiden, maar concreet is dat  nog niet uitgewerkt. Die EU-macht en ook de Portugezen worden echter niet verondersteld om zelf tegen IS te gaan vechten.

  • Cirkel: lidstaten van de SADC
  • Rode cirkels: actiegebied van IS-sympathisanten in Cabo Delgado
  • Zwarte pomp: aardgasvelden voor de kust

Meest gelezen