Radio 2

Limburg in regenboogkleuren tegen anti-homowet van Hongarije: "In Europa mag je houden van wie je wilt"

De speelplaats van het Spectrumcollege in Beringen heeft er enkele nieuwe banken bij en die kregen opvallende regenboogkleuren. Op die manier wil de school solidariteit tonen met de LGBTI+ gemeenschap. Ook Truiens Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) is niet te spreken over de anti-homowet die Hongarije een week geleden goedkeurde.

De kleurrijke banken in  het Spectrumcollege in Beringen, fleuren de speelplaats  op, maar staan bovendien symbool voor gelijke kansen voor elke jongere. "We dragen diversiteit hoog in het vaandel en roepen onze jongeren voortdurend op om verdraagzaam te zijn", klinkt het. 

Een week geleden werd in Hongarije nog een anti-homowet goedgekeurd. Daardoor wordt het in dat land strafbaar om in het bijzijn van minderjarigen over homo- en transseksualiteit te praten. 

Een land dat de Europese waarden en normen niet respecteert, zou geen Europees geld mogen ontvangen

Europarlementslid Hilde Vautmans

België, Nederland en Luxemburg riepen andere landen op om zich te verzetten tegen de anti-homowet in Hongarije. "14 Europese landen deden dat intussen, maar dat zijn er te weinig", vindt Europarlementslid Hilde Vautmans uit Sint-Truiden. "Het zouden eigenlijk 26 landen moeten zijn die kritiek geven op Hongarije. Maar veel landen zijn gewoon te bang en angst is een slechte raadgever in de politiek", zegt Vautmans. 

"Europa staat voor de gelijke behandeling van mensen en dat betekent dat je mag houden van wie je wilt", gaat Vautmans verder. Ze hoopt dat Hongarije, door druk uit te oefenen, de wet zal intrekken. "Een land dat de Europese waarden en normen niet respecteert, zou geen Europees geld mogen ontvangen", klinkt het.

Beluister hier het volledige gesprek met Hilde Vautmans:

Afgelopen zondag was er in Hasselt nog een protestactie tegen de anti-homowet in Hongarije. Daar deden ondermeer leden van de LGBTI+ gemeenschap in Limburg en een delegatie van het Regenbooghuis aan mee. 

Meest gelezen