Alexander Dumarey

Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden komt met betere omkadering om overlast in recreatiedomeinen aan te pakken

Recreatiegebieden en -zones zoals kustgemeenten krijgen versterking in de aanpak van overlast. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aangekondigd in een omzendbrief met maatregelen die ze heeft rondgestuurd naar de provinciegouverneurs, burgemeesters en de beheerders van recreatiedomeinen. Als een burgemeester een plaatsverbod uitspreekt wordt dat binnenkort ook opgenomen in de algemene gegevensdatabank van de politie.

De afgelopen jaren hebben verschillende recreatiegebieden en kustgemeenten overlast ervaren tijdens de zomermaanden. En ook dit jaar is er al heel wat rond te doen geweest. Zo'n twee weken geleden moest het strand van de Blaarmeersen in Gent immers nog ontruimd worden na een grote vechtpartij. 

Tot nu konden de beheerders van de domeinen ingrijpen waar mogelijk, maar de ministeriële omzendbrief uit 2006 was ontoereikend waardoor ze vaak met de rug tegen de muur stonden en elk domein andere regels had.

Om dat aan te pakken heeft Verlinden nu een omzendbrief rondgestuurd naar de lokale besturen en beheerders van recreatiedomeinen met verschillende maatregelen. Die moeten ervoor zorgen dat ze overlast kunnen tegengaan en "amokmakers" op hun plaats kunnen zetten. "Want we willen met z'n allen genieten van een zo zorgeloos mogelijke zomer", klinkt het bij Verlinden. De omzendbrief wordt na één jaar geëvalueerd en bijgestuurd indien nodig. 

Eerst preventief dan repressief

Het is eerst en vooral de bedoeling om te sensibiliseren volgens Verlinden, maar er kan ook een plaatsverbod worden gegeven aan mensen die overlast veroorzaken. "We voorzien preventieve maatregelen, zoals gemeenschapswacht, maar ook de inrichting van de infrastructuur. Zo kan er gewerkt worden met een registratie en toegangscontrole waardoor er al gecontroleerd wordt wie het domein allemaal betreedt."

"Als die maatregelen niet werken kan er ook repressief worden opgetreden", aldus Verlinden. Dat kan leiden tot een toegangsverbod, uitgevaardigd door de beheerder van het domein, of zelfs een plaatsverbod, uitgevaardigd door de burgemeester. Als dat het geval is krijg je geen toegang meer tot het gebied gedurende één maand. Die periode kan twee keer verlengd worden. 

Politie

Die maatregelen zijn op zich niet nieuw, maar ze worden wel beter omkaderd in de omzendbrief van Verlinden. Wat wel nieuw is, is dat het plaatsverbod vanaf 1 juli wordt opgenomen in de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) van de politie. "Als de politie controles uitvoert, zullen ze nu ook meteen kunnen vaststellen dat iemand ergens een plaatsverbod heeft. Zo kunnen ze veel sneller juiste en gepaste beslissingen nemen", klinkt het. 

"Dat is een enorme verbetering voor ons", vertelt Yves Bogaerts, korpschef van de politiezone Mechelen-Willebroek. "Als de burgemeester een plaatsverbod uitspreekt en dat komt niet terecht in de gegevensdatabank dan weet een andere politiezone dat niet. Dat zorgde ervoor dat we niet snel konden inspelen op een situatie."

N-VA-Kamerlid Koen Metsu, die in het parlement aan de kar trok om een plaatsverbod in te voeren is blij met de nieuwe omzendbrief, al had het veel sneller gemogen, vindt hij: "Exact een jaar geleden ging het parlement, exclusief de linkse partijen, akkoord met mijn wetgevend initiatief om een plaatsverbod in te voeren. Begin dit jaar maakte minister Verlinden de belofte om er werk van te maken, maar helaas was er nog een grootschalig incident nodig om de daad werkelijk bij het woord te voegen. Dat vind ik jammer, maar het belangrijkste is dat onze bevolking en onze recreatiedomeinen een zorgeloze zomer tegemoet kunnen gaan."

Meest gelezen