Deze foto op Instagram zou bewijzen dat prinses Latifa (rechts) met een vriendin in Madrid was.
AFP or licensors

Ontvoerde prinses Latifa van Dubai zegt dat ze "vrij is om te reizen waar ze wil" (aldus haar advocaten)

In een mededeling zegt de verdwenen prinses Latifa, dochter van de emir van de Golfstaat Dubai, dat ze nu vrij is om te reizen waar ze wil en ze zou dat recent ook nog hebben gedaan in Europa. Eerder dit jaar had ze in een gesmokkelde video nochtans gezegd dat ze in haar land gevangen werd gehouden door haar eigen familie. Drie jaar geleden mislukte een ontsnappingspoging van de prinses vlak voor de kust van India.

Voor alle duidelijkheid: de bewering over haar vrijheid van reizen komt niet direct van de prinses zelf, maar wel van een internationaal advocatenkantoor dat zegt in naam van de prinses te handelen. Het is niet duidelijk of dat voor de prinses zelf is of voor haar familie.

Ik hoop nu om mijn leven in alle rust te kunnen leiden zonder gevolgd te worden door de media

Prinses Latifa van Dubai

In die mededeling wordt gezegd dat de prinses "vrij is om te reizen waar ze dat wil". Ze zegt zelfs dat ze onlangs drie Europese landen bezocht heeft tijdens een vakantie met een vriendin en dat ze daarvan enkele foto's op het internet heeft gepubliceerd". Het klopt dat er recent een paar foto's van de prinses verschenen zijn. Maandag was er een waaruit moest blijken dat ze op de luchthaven van de Spaanse hoofdstad Madrid is geweest. Van wanneer die foto dateert, is evenwel ook niet duidelijk.

In de mededeling bedankt prinses Latifa iedereen die zich bezorgd heeft getoond voor haar, maar roept ze op om "haar leven nu in alle rust en vrede te kunnen leven zonder gevolgd te worden door de media". 

(Lees verder onder de video van begin dit jaar waarin de prinses spreekt over haar gevangenschap).

Videospeler inladen...

Van "gegijzeld" naar "vrij om te reizen"

De mededeling is erg vreemd en lijkt een antwoord van de koninklijke familie van Dubai op de internationale onrust die ontstaan was rond prinses Latifa. In februari was een video opgedoken waarin de prinses beweerde dat ze door haar vader werd gevangen gehouden in een villa en zei ze dat ze vreesde voor haar leven. (Lees verder onder de foto).

Daarop was een internationale solidariteitscampagne "Free Latifa" opgestart. Dat was natuurlijk slecht voor het imago van de Golfstaat Dubai, maar vervelender was wellicht dat de Verenigde Naties het land om een bewijs van leven van de prinses te verstrekken. Dat zou er dus nu zijn. 

Prinses Latifa is de dochter van sheik Mohammed bin Rashed Al Maktoum, de heerser van Dubai, een van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. Begin 2018 mislukte een ontsnappingspoging toen ze met vrienden in buurland Oman met een boot naar India probeerde te ontsnappen. Vlak voor de kust van India werd het schip echter geënterd door commando's en werd Latifa terug naar huis gebracht. 

In 2000 was een andere dochter van de emir van Dubai, prinses Shamsa, ontsnapt uit een familiedomein in Engeland, waarna ze door agenten van Dubai werd opgepakt in Cambridge en teruggevoerd. Twee jaar geleden ontsnapte prinses Haya, een vrouw van emir Mohammed en zus van de Jordaanse koning Abdallah, ook vanuit Dubai naar het Verenigd Koninkrijk. Ook die prinses voelt zich daar niet veilig. 

Sinds 2006 is sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de vader van prinses Latifa, de heerser van Dubai, het land met de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Tegelijk is hij premier en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten. Die federatie van Golfstaten is een belangrijke speler in de Perzische Golf en heeft zich met succes omgevormd van een oliestaat tot een financieel centrum. Dat modernisme strekt zich dan niet uit tot het sociale en culturele leven dat nog altijd erg conservatief gericht is. 

Een zicht op Dubai met op de voorgrond de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld.

Meest gelezen