Onveilig gevoel op straat? Chatbot YANA begeleidt jongeren op pad doorheen Mechelen

In Mechelen kunnen jongeren vanaf nu extra beveiliging inschakelen als ze alleen op pad gaan. De stad heeft een chatbot, YANA, ontwikkeld die je kan volgen doorheen de stad. De chatbot stuurt automatische berichten naar je contactpersonen als je veilig, of net niet, bent aangekomen.  Lisa De Bleser kon YANA al uittesten: "Het is super gebruiksvriendelijk en handig voor wanneer je je onveilig voelt, zeker 's avonds laat", vertelt ze.

De chatbot heeft de naam YANA gekregen, een afkorting voor "You Are Never Alone". YANA is een toepassing via Facebook Messenger, waarmee je kan chatten zoals je met vrienden of familie zou doen. Alleen zit er nu een automatische chatbot aan de andere kant van de lijn, die je via berichten vraagt of je goed bent aangekomen op je bestemming. Al wat je moet doen, is op voorhand jouw contactgegevens en die van je vertrouwenspersoon doorgeven. 

"YANA zal je dan vragen waar je naartoe gaat, om hoelaat en met welk vervoersmiddel. Ze berekent wanneer je zou moeten aankomen en als je bij aankomst niet voldoende snel reageert, dan verwittigt ze je contactpersonen", legt app-ontwikkelaar Wouter Baetens van Arinti uit.  

Wanneer je naar een onbekende plek of persoon gaat, kan YANA je een extra gevoel van veiligheid geven

Lisa De Bleser, testpersoon van YANA

Veiligheidsgevoel

De chatbot wordt nu gelanceerd, maar werd eerder al uitgetest door een aantal jongeren, voor wie de app voornamelijk is bedoeld. "Ik vind het super belangrijk dat zoiets bestaat, want het gebeurt regelmatig dat je jezelf niet veilig voelt, zeker 's avonds laat. Wanneer je naar een onbekende plek gaat of afspreekt met iemand onbekend, dan kan de chatbot je een extra gevoel van veiligheid geven", vertelt Lisa De Bleser.

"Zeker voor tieners die nog bezorgde ouders hebben, is het heel handig", gaat De Bleser verder. "Zij krijgen nog vaak de vraag om te laten weten wanneer ze veilig zijn aangekomen, maar dat wordt ook vaak vergeten. YANA zal je daarbij helpen door je reminders te sturen." 

Als je een melding maakt van agressief gerag, wordt de politie onmiddellijk verwittigd

Jeugd- en preventieschepen Abdrahman Labsir (Open VLD)

Meldingen aan de stad

Via YANA kunnen jongeren ook zaken melden aan de stad, als ze bijvoorbeeld te maken krijgen met geweld of als er iets beschadigd is in het openbaar domein. "Het is zo ook een instrument om de perceptie van jongeren op de stad achterhalen. Als het gaat over agressief gedrag of geweld, dan krijgt de politie ook onmiddellijk een melding", vertelt jeugd- en preventieschepen Abdrahman Labsir (Open VLD). 

"We zijn heel blij dat we dit unieke project kunnen lanceren en het komt ook op het ideale moment, nu jongeren stilaan weer meer kunnen genieten van de stad", besluit Labsir.

Meest gelezen