archieffoto

Halle onderzoekt mogelijke PFOS-vervuiling na brand in Suzy wafelfabriek van 22 jaar geleden

De stad Halle gaat onderzoeken of er bij een fabrieksbrand  in 1999 misschien blusschuim met de giftige PFOS stoffen gebruikt is. Brandweerkorpsen gebruikten vroeger dat schuim bij zware industriebranden, zoals die van de Suzy-fabriek in Halle. 

Ook Halle onderzoekt of er op zijn grondgebied gronden vervuild zijn met PFOS. De chemische stof werd onder andere gebruikt voor het produceren van schuim waarmee brandweerkorpsen zware industriebranden blusten. Er wordt onder meer gedacht aan de grote brand, die op 10 november 1999 de Suzy-wafelfabriek in Buizingen in de as legde.

"De toenmalige gemeentelijke brandweer hield zelf niet bij in welke gevallen ze blusschuim had gebruikt", licht burgemeester Marc Snoek (Vooruit) van Halle toe. "We vermoeden dat er bij de brand in de Suzy-wafelfabriek blusschuim is gebruikt. Maar het kan evengoed alleen water geweest zijn. We gaan het in elk geval onderzoeken, voor zover dat nog mogelijk is natuurlijk, want het is intussen al 22 jaar geleden." Op het fabrieksterrein staan nu woningen.

"Voorts gaan we alle omgevingsvergunningen nog even nakijken om te zien of er op bepaalde plaatsen gebruik gemaakt is van PFOS. Alle informatie wordt dan overgemaakt aan de Vlaamse overheid en aan de  afvalstoffenmaatschappij OVAM. Zij zullen beslissen of er bijkomend onderzoek nodig is", aldus nog burgemeester Snoeck. 

Meest gelezen