flickr

Opwijk betaalt inwoners om opritten en terrassen op te breken en groener te maken

Inwoners van Opwijk kunnen voortaan een subsidie krijgen als ze de oprit van hun woning of hun terras opbreken en vervangen door gazon of beplanting. De subsidie kan oplopen tot maximum 500 euro.

"Verharde opritten en terrassen zorgen er mee voor dat regenwater via riolen moet worden afgevoerd. Bij zware regenval zorgt dit voor een overbelasting met wateroverlast als gevolg", stelt milieuschepen Johan Deleu (N-VA). "Met deze actie wil onze gemeente een antwoord bieden op dat probleem."

Bij het toekennen van de subsidie wordt een onderscheid gemaakt tussen een open en een gesloten verharding. Bij een open verharding liggen er bijvoorbeeld wel klinkers, maar is de verharding beperkt waterdoorlatend door de aanwezigheid van voegen. Bij een gesloten verharding gaat het om een solide wegbedekking zoals bijvoorbeeld asfalt.

Gazon of planten?

Wie de open verharding vervangt door een gazon kan vijf euro per vierkante meter ontvangen. Wie in hetzelfde geval voor beplanting in plaats van een gazon kiest krijgt vijf euro per vierkante meter extra. 

Voor gazon in plaats van gesloten verharding bedraagt de subsidie 10 euro per vierkante meter. En hier opnieuw vijf euro per vierkante meter extra wanneer er voor beplanting wordt gekozen. 

Tot slot kan je ook vijf euro per vierkante meter krijgen als je gesloten verharding vervangt door een open verharding zoals bijvoorbeeld grastegels. Het maximumbedrag van de subsidie is 500 euro. 

Meest gelezen