Pixabay

PFOS in waterlopen: kunnen we nog paling eten? Expert Gentse unief: "Eet geen zelfgevangen vis"

Palingexpert Pieter-Jan Verhelst van de Universiteit van Gent raadt af om zelfgevangen vis zoals paling te eten. En dat advies komt zeker van pas, nu blijkt dat er te veel schadelijke  PFOS zit in heel wat Vlaamse waterlopen. "Het is al jaren dat je best geen zelfgevangen vis eet", zegt de expert. "Maar paling op restaurant komt van kwekerijen, die kan je nog perfect opeten."

Uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat de chemische stof PFOS verspreid is over beken, rivieren en kanalen. De waarde van de stof is overschreden in veel van die waterlopen. De Vlaamse Milieumaatschappij raadt al jaren af om zelfgevangen paling en andere vis op te eten omwille van de aanwezigheid van vervuilende en giftige stoffen. Ook zwemmen in waterlopen wordt afgeraden. Nu er geweten is dat er ook PFOS in de waterlopen zit, wordt daar nog eens extra opgehamerd.

De Vlaamse Milieumaatschappij meet al jaren het gehalte aan vervuilende en giftige stoffen, zoals dioxines, pcb's (nvdr milieuschadelijke chloorhoudende stoffen) en kwik, onder andere in paling. Palingexpert Pieter-Jan Verhelst van de Gentse universiteit: "Van de paling is al langer geweten dat het een vissoort is die dergelijke giftige stoffen makkelijk opslaat, en ook PFOS hoort daarbij. Maar dat is ook zo voor andere vissen zoals de baars." 

Visvijvers

Is het dan nog verstandig voor een visser om een lijntje te leggen in een visvijver? "Zo'n vijver is geen open water, maar het hangt ervan af waar die ligt", zegt Verhelst. "Stel dat die dicht bij een industriegebied ligt, dan is de kans groot dat er ook verhoogde concentraties van bepaalde stoffen in de vis zit." En meer nog: "Vlaanderen heeft heel wat vervuiling in de bodem zitten, en dus ook in het water. Dus het blijft afgeraden om zelfgevangen vis te eten."

Paling op restaurant kan je nog perfect eten
Palingexpert Pieter-Jan Verhelst

Maar Verhelst stelt ons ook gerust als het gaat over een stukje paling eten op restaurant. Dat kan nog perfect: "Daar moeten we ons niet ongerust over maken. De paling op restaurant komt van een soort palingvetmesterijen. Het gaat om kwekerijen die wild gevangen paling opkweken en vetmesten. Dat gebeurt in water waar geen giftige stoffen inzitten. Die paling is gezond om te eten."

Waterkwaliteit waterlopen

Is de waterkwaliteit van de waterlopen dan zo erbarmelijk slecht? "Sinds 2000 heeft de kwaliteit van het water wel een boost gekregen. Toen zijn veel waterzuiveringsinstallaties geplaatst en dat heeft de kwaliteit sterk verbeterd", zegt Verhelst. "De afgelopen jaren zijn er hier en daar nog wat verbeteringen geweest, maar niks substantieels meer. Denk maar aan de blauwalg die giftige stoffen produceert en de inhoud van rioleringen die soms in het water loopt. Het zal nog een hele tijd duren, voor we het water in een goede biologische toestand krijgen."

Er is dus nog wat werk aan de winkel, maar er is geen reden tot paniek. Het advies om de vis die je zelf vangt niét op te eten, blijft gelden. En zwemmen in waterlopen blijft ook afgeraden. Paling op restaurant eten, is nooit een probleem.

kasto80

Meest gelezen