Premier Orban niet bij EK-duel Duitsland-Hongarije: "Regenboogkleuren in stadions, daar tref je voetbalfanaat Orban mee"

De Hongaarse premier Viktor Orban zal vanavond wellicht niet aanwezig zijn op de EK-wedstrijd tussen Hongarije en Duitsland in de Duitse stad München. De Hongaarse regering, met Orban op kop, is woedend over het plan van verschillende Europese landen om gebouwen en voetbalstadions te laten oplichten in de regenboogkleuren. Dat plan kwam er als statement tegen de anti-LGBTQ-wet die in Hongarije goedgekeurd werd. 

De EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije vanavond gaat over meer dan voetbal alleen. Als reactie op de Hongaarse anti-LGBTQ-wet - die bepaalt dat er niet over homoseksualiteit of geslachtsverandering gesproken mag worden in het bijzijn van minderjarigen - besliste de burgemeester van München om in het stadion waar de wedstrijd vanavond gespeeld wordt de regenboogkleuren te projecteren. Die beslissing werd uiteindelijk teruggefloten door de UEFA, maar het weerhoudt andere landen er niet van om alsnog hun gebouwen en stadions te doen oplichten.

Al die negatieve reacties maken de Hongaarse regering woedend. Zij zien hun wet helemaal niet als een anti-LGBTQ-wet, maar wel als een anti-pedofiliewet. “De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó heeft verklaard dat er een wereldwijde nepnieuwscampagne wordt gelanceerd rond wat hij ziet als de wet die enkel dient om Hongaarse kinderen te beschermen. Hij noemt het een kwaadwillende, verkeerde interpretatie en vals nieuws”, verduidelijkt onze correspondent in Hongarije, Stefan Bos in "De ochtend".

Herbeluister hier het volledige interview met correspondent in Hongarije Stefan Bos uit De Ochtend (en lees verder):

Eerder kwamen 14 Europese landen, waaronder België, met een verklaring waarin ze de Europese Commissie vragen om concrete actie te ondernemen tegen de nieuwe Hongaarse wet. Dat de landen nu ook in het voetbal willen laten voelen dat ze het menen, raakt vooral de Hongaarse premier Viktor Orban zelf. “Orban is één van de grootste voetbalfanaten, hij heeft verschillende stadions laten bouwen en vliegt duizenden kilometers om voetbalwedstrijden bij te wonen”, vertelt Bos. “Het is voor hem persoonlijk een enorme ramp dat ze stadions willen verlichten met de regenboogkleuren.”

Het zit Orban zelfs zo hoog dat hij hoogstwaarschijnlijk niet aanwezig zal zijn in het voetbalstadion in München vanavond. “Hij zou er natuurlijk liefst wel bij zijn, maar dit soort kritiek, raakt hem enorm.”

Waarvoor staat LGBTQ+? We leggen het uit in 1 minuut in onderstaande video: 

Meest gelezen