AFP or licensors

IN BEELD - Duitse stadions doen wat München niet mocht: regenboogkleuren als protest tegen Hongaarse anti-holebiwet

Heel wat Duitse stadions zijn vanavond verlicht in regenboogkleuren, niet toevallig tijdens de match Hongarije-Duitsland. Het is een protest tegen de Hongaarse anti-holebiwet en de beslissing van de UEFA om het stadion waar vanavond wordt gespeeld niet in regenboogkleuren te verlichten. Ook op andere plekken is er protest. Een overzicht, dat we doorheen de avond nog aanvullen.

Als het van de burgemeester van München - Dieter Reiter - afhing, speelde Hongarije vanavond zijn EK-wedstrijd tegen Duitsland in een fel gekleurde Allianz Arena. Hij vroeg aan de UEFA - die het EK organiseert - of het stadion mocht worden verlicht in de regenboogkleuren, als protest tegen de anti-LGBTQI-wet in Hongarije. Maar München kreeg een "njet" van UEFA, met veel protest als gevolg.

München, de plek van de wedstrijd

Beginnen doen we in München, waar de wedstrijd dus plaatsvond. Burgemeester Reiter riep de supporters die de match vanavond bijwonen op om regenboogvlaggen mee te nemen. Al vroeg in de avond werden vlagjes uitgedeeld aan de arena.  

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Tijdens het volkslied van Hongarije kwam een man met een regenboogvlag het veld opgelopen, langs de spelers van Hongarije. De UEFA bracht het - zoals altijd - niet in beeld, de man werd snel afgevoerd. 

Videospeler inladen...

In het stadion zelf zitten ook verschillende supporters van Duitsland met regenboogvlaggen, al valt het daar in de massa minder op. 

AFP and licensors
AFP and licensors

Bij de Hongaarse fans vallen vooral de nationale vlaggen op. 

AFP and licensors

De stad zet ook andere gebouwen in regenboogkleuren: het stadhuis, de Olympiatoren en een grote windturbine naast de Allianz Arena.

Anti-LGBTQI-wet? Waar gaat het over?

Vorige week werd in het Hongaarse parlement een wet goedgekeurd die bepaalt dat er niet mag worden verwezen naar holebi's en transgenders in ruimtes waar minderjarigen aanwezig kunnen zijn. In de praktijk zullen op televisie geen films meer mogen worden getoond waarin het thema aan bod komt of worden reclamecampagnes waar koppels van hetzelfde geslacht op staan, verboden. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemt de wet "een schande". 16 EU-lidstaten veroordelen openlijk de wet. 

Duitse stadions doen wat München niet mag

Verschillende Duitse voetbalclubs steunen München in het protest tegen de Hongaarse wet. Zij zetten hun stadion in de kleuren die München niet mag tonen van de UEFA. Dat is onder meer het geval in het Olympiastadion in Berlijn

AFP or licensors
AFP or licensors

En ook het Waldstadion in Frankfurt am Main is verlicht.

Videospeler inladen...

Zelfde kleuren bij de WWK Arena in Augsburg

Keulen:

AFP or licensors
AFP or licensors

Wolfsburg:

Ons land

Ook in ons land komt er reactie, met verschillende regenbogen. De Ghelamco Arena in Gent verkleurde gisteren al een hele avond en ook vanavond zagen passanten het stadion zo. 

Videospeler inladen...

Ook het Bosuilstadion van voetbalclub Antwerp staat vanavond in regenboogkleuren. 

Videospeler inladen...

Aan het trainingscentrum van de Rode Duivels in Tubeke hangt sinds gisteren de regenboogvlag.

De Grote Markt in Brussel wordt vanavond in regenboogkleuren verlicht. "Ook voor het hart van Europa geldt: love is love", zegt burgemeester Philippe Close. 

AFP or licensors

Krijgen nog regenboogkleuren: het parlement, verschillende gemeentehuizen, de Abdijtoren in Sint-Truiden en de Sint-Romboutstoren in Mechelen. 

Hongarije reageert

Verschillende Hongaarse voetbalclubs hebben vanavond dan weer hun stadion verlicht in de kleuren van de Hongaarse vlag, rood-wit-groen. Het initiatief kwam van Gabor Kubatov, de voorzitter van topclub Ferencvaros, die ook vicevoorzitter is van de Fidesz-partij van minister-president Viktor Orban. Hij wil op die manier de "provocaties" uit München beantwoorden.

AFP or licensors

Meest gelezen