Copyright 2020. The Associated Press. All rights reserved

Republikeinen blokkeren cruciale hervorming van Amerikaanse kieswet in de Senaat

In de Amerikaanse Senaat is een wet die het verkiezingssysteem in de Verenigde Staten grondig moest hervormen getorpedeerd door de Republikeinen. Met de hervorming wilde president Joe Biden de toegang tot de verkiezingen over het hele land makkelijker maken voor mensen die nu vaak de weg niet vinden naar de stembus. Maar de Republikeinen vinden dat de wet de bevoegdheden van de staten om hun verkiezingen zelf te organiseren, ondermijnt.

De hervorming van het kiessysteem is het paradepaardje van de nieuwe Amerikaanse president. Biden beschouwt de wet die voorlag in de Senaat - For the People Act - als het cruciale "gevecht van zijn presidentschap". Maar het was duidelijk dat de Republikeinen zich zouden weren als een duivel in een wijwatervat. Zij vinden dat de wet alleen maar bedoeld is om de Democraten meer stemmen te bezorgen.

De wet had federale regels moeten invoeren voor de organisatie van verkiezingen. Nu beslissen de staten zelf hoe ze dat doen, en volgens de Democraten gebeurt dat te vaak in functie van de politieke noden van de partij die in een bepaalde staat de touwtjes in handen heeft. 

Zo maken door Republikeinen gedomineerde staten de laatste tijd alsmaar meer regeltjes die het voor zwarten en andere minderheden moeilijker maken om hun stem uit te brengen, zeggen de Democraten. Ook worden kiesdistricten vaak hertekend om de partij die aan de macht is te bevoordelen.  (lees verder onder de foto)

Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat, begeeft zich naar het halfrond voor de stemming over de kieswet
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Joe Biden en de Democraten zeggen dat ze met de wet het uitbrengen van een stem makkelijker wilden maken. Zo zou iedereen die in het bezit is van een rijbewijs automatisch als kiezer worden  geregistreerd (bijna alle volwassenen in de VS hebben een rijbewijs). Verder moest het systeem van vervroegd stemmen over het hele land worden veralgemeend, met een algemene periode van vijftien dagen vooraf. Verkiezingsdag zelf zou worden uitgeroepen tot een nationale vrije dag.

Maar de wet strandde dus in de Senaat, met een stemming die eindigde op 50-50. Alle Republikeinen stemden tegen. Om de wet erdoor te krijgen, was een meerderheid van 60 stemmen nodig. Een nederlaag dus voor Biden en de Democraten, maar die zeggen dat ze het daar niet bij laten. "Laat het duidelijk zijn, dit gevecht is nog lang niet voorbij", zo liet Biden in een mededeling weten.

Meest gelezen