22.000 Europeanen solliciteren bij ESA om astronaut te worden, ook pak meer vrouwelijke kandidaten

Meer dan 22.000 Europeanen hebben zich kandidaat gesteld om astronaut te worden bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Dat is bijna 3 keer meer dan bij de vorige vacature in 2008. Een kwart van de kandidaten zijn vrouwen. ESA had daar specifiek toe opgeroepen om zo meer diversiteit te krijgen in het astronautenkorps. 1.000 kandidaat-astronauten zijn afkomstig uit ons land, van wie zo'n 230 vrouwen. Eind volgend jaar zal ESA bekendmaken welke 4 tot 6 nieuwe astronauten zijn gekozen. Zij zullen over een tiental jaar mogelijk ook op de maan landen.

Ruimtevaartorganisatie ESA kondigde begin dit jaar aan dat er voor het eerst in 11 jaar tijd opnieuw astronauten worden gezocht. Vier tot zes vaste astronauten die vooral naar het internationaal ruimtestation ISS zullen vliegen en nog eens 20 astronauten voor tijdelijke missies. ESA richtte zich specifiek ook tot vrouwen om zich kandidaat te stellen. 

De inschrijvingen zijn intussen afgesloten en uit de eerste cijfers blijkt dat een pak meer mensen intussen droomt van een job als astronaut. Over heel Europa hebben zich in totaal 22.589 mensen kandidaat gesteld, tegenover 8.413 sollicitanten in 2008.

Er hebben zich in verhouding ook meer vrouwen kandidaat gesteld. Een kwart van de sollicitaties komt van vrouwen (5.419 tegenover 17.170 mannen). In 2008 waren 15 procent van de kandidaten vrouwen.

"Dit is nooit gezien", zegt directeur-generaal Josef Aschbacher van ESA. "Zoveel sollicitaties voor uiteindelijk maar een handvol jobs. De concurrentie is groot, maar het toont wel aan dat het één van de meest opwindende jobs is die je kan bedenken en dat de ruimte veel jonge mensen inspireert."

1.019 Belgische kandidaat-astronauten hebben zich ook ingeschreven, van wie 234 vrouwen. Eén van hen is onderzoekster en wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel.

"Sinds de persconferentie is afgelopen, heb ik al alle emoties gehad", zegt Helsmoortel. "Het ging van "ik ga er nooit bijzijn" tot "iedereen die nu in de ruimte zit, was ook ooit één van die duizenden kandidaten." Ik wacht in spanning op de volgende mail en intussen blijf ik me verder voorbereiden." 

Bekijk haar reactie in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De inschrijvingen zijn nog maar de eerste stap in de selecties die anderhalf jaar in beslag zullen nemen. Pas in de herfst 2022 zal worden bekendgemaakt wie de nieuwe astronauten worden. Uit de 22.000 inschrijvingen worden nu eerst zo'n 1.500 kandidaten geselecteerd die door mogen naar de volgende ronde: de psychologische testen. 

257 kandidaat-astronauten met lichamelijke beperking

ESA had voor het eerst ook mensen met een lichamelijke beperking opgeroepen om te solliciteren. De ruimtevaartorganisatie wil onderzoeken of mensen met bepaalde lichamelijke beperkingen de job van astronaut even goed kunnen uitvoeren, mits een aantal technische aanpassingen. Concreet gaat het dan om mensen met een klein gestalte (kleiner dan 1,30 meter), of die één of twee voeten of onderbenen ontbreken.

257 mensen met zo'n lichamelijk beperking hebben zich ingeschreven, van wie 60 vrouwen. 10 kandidaat-astronauten met een lichamelijke beperking komen uit België.

Meest gelezen