Dag van de Mantelzorger: verschillende Limburgse gemeenten zetten mantelzorgers in de bloemen

Vandaag, op de Dag van de Mantelzorger, lanceert de gemeente Riemst zijn "ontzorgbudget", een budget tot 100 euro per jaar voor mantelzorgers waarmee ze hulp kunnen inschakelen en zo meer tijd krijgen voor zichzelf. In Bilzen bestaat zo'n budget al langer. Daar krijgen mantelzorgers 40 euro per maand maar dat is echt bedoeld als een cadeautje voor de mantelzorger zelf. 

In Bilzen kunnen hulpvragers beroep doen op een budget van 40 euro per maand. Daarmee kunnen ze hun mantelzorger in de bloemetjes zetten. "Sommige hulpvragers hebben het niet zo breed", vertelt schepen van Volksgezondheid Maike Meijers (TROTS OP BILZEN). "Dan is het natuurlijk moeilijk om hun mantelzorger te bedanken, terwijl ze dat misschien wel willen. Die 40 euro extra per maand is dan een mooi cadeau voor de mantelzorger." 

Binnenkort nodigen we de mantelzorgers uit zodat we hun verhalen, vragen en noden kunnen horen

Maike Meijers, schepen Volksgezondheid Bilzen

Bovendien organiseert de eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg een kaartjesactie om de mantelzorgers in de schijnwerpers te zetten. "Op de Dag van de Mantelzorg kan iedereen een mantelzorger bedanken met een leuk kaartje dat we gemaakt hebben", zegt Meijers. "Maar dit is slechts een eerste stap. Binnenkort worden de mantelzorgers eens uitgenodigd zodat we als eerstelijnszone echt kunnen luisteren naar hun verhalen, vragen en noden."

"Ontzorgbudget" in Riemst

"Mantelzorgers zijn het gewoon om anderen op de eerste plaats te zetten", klinkt het in Riemst bij schepen van Welzijn Mathieu Eycken (CD&V). "Met dit nieuwe budget kunnen ze hulp inschakelen en zo ook eens aan zichzelf denken. Het geeft hen de kans om eens te "ontzorgen". We willen de mantelzorgers daarmee graag bedanken voor alles wat ze doen", zegt Eycken. 

We willen mantelzorgers stimuleren om zelf ook eens uit te rusten

Mark Vos, burgemeester Riemst

Met het "ontzorgbudget" van 100 euro per jaar worden mantelzorgers gestimuleerd om ondersteuning te vragen en even op adem komen. Zo kunnen ze hun budget gebruiken om een verzorger of een kortverblijf te regelen, maar ook om facturen van het woonzorgkruispunt te helpen financieren. "We willen de mantelzorgers stimuleren om ook eens uit te rusten", zegt burgemeester Mark Vos van Riemst.

Meest gelezen