De Russische minister van Defensie Sjoigoe en juntaleider Hlaing schouwen troepen in Moskou.
Russian Defense Ministry Press Service

Rusland gaat militaire samenwerking met leger van Myanmar versterken, coupleider is in Moskou

De Russische overheid wil de banden met het leger van het Aziatische land Myanmar (Birma) aanhalen. Dat is gezegd tijdens een bezoek van generaal en juntaleider Min Aung Hlaing aan Moskou. Hij heeft daar gepraat met de top van het Russische leger. Het is uitzonderlijk dat de leider van de staatsgreep in Myanmar buitenlandse bezoeken aflegt.

De Myanmarese stafchef en juntaleider Min Aung Hlaing kreeg in Moskou dus de openlijke steun van de Russische legertop, inclusief minister van Defensie Sergei Sjoigoe. Die beloofde hem om de "militaire samenwerking te versterken", maar verdere details zijn niet bekendgemaakt.

Het leger van Myanmar kan niet rekenen op het Westen en onderhoudt daarom al jaren goede banden met China en Rusland. Moskou levert niet enkel wapens, maar verschaft ook militaire opleiding aan duizenden militairen uit Myanmar. 

De staatsgreep en het opzijschuiven van de democratie lijken die samenwerking niet te verstoren, evenmin als de zware schendingen van mensenrechten waarvan het leger van Myanmar beschuldigd wordt, zowel door minderheden als de Rohingya, Karen en Kachin als door de Birmaanse meerderheid zelf. (Lees verder onder de foto).

Midden deze maand werd het Birmaanse dorp Kinma platgebrand door het leger.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Sinds de staatsgreep begin februari zijn er nu al meer dan 800 doden gevallen, de meesten burgers. Meer recent organiseert de democratische oppositie ook gewapende "zelfverdedigingsgroepen" of milities die steun zoeken bij de vele etnische rebellengroepen in de grensgebieden.

Opvallend is dat die zelfverdedigingsgroepen nu ook slaags raken met militairen in de grote steden. Dat was vorige week het geval in de voormalige hoofdstad Yangon (Rangoon) en gisteren vielen er enkele doden bij gevechten in Mandalay, de tweede stad van het land.

"Rusland kan lucratieve contracten afsluiten"

Het bezoek van coupleider Hlaing is pas zijn tweede buitenlandse bezoek sinds de staatsgreep. Eerder was hij uitgenodigd op een top van de ASEAN, de regionale organisatie van Zuidoost-Azië, maar niet als vertegenwoordiger van Myanmar, wel in een mislukte poging van Indonesië, Singapore en Maleisië om een diplomatieke oplossing te vinden.

De situatie is moeilijk en het Birmaanse leger (let op etnische omschrijving, nvdr.) moet zich militair versterken

Aleksej Kirisjenko, professor Aziatische Studies aan de Universiteit van Moskou

Dat Rusland zo openlijk Hlaing ontvangt, heeft dan ook redenen. Niet enkel hoopt Moskou om wapens te slijten, maar tegelijk loert het naar de talrijke bodemrijkdommen van Myanmar, iets waarin ook China geïnteresseerd is. 

Professor Aleksej Kirisjenko, docent Aziatische en Afrikaanse Studies aan de Universiteit van Moskou, verwoordde het zo aan het Britse persbureau Reuters: "Dit opent de deur naar lucratieve contracten voor Rusland... de situatie in Myanmar is moeilijk en het Birmaanse leger moet zich versterken". Opvallend: de professor spreekt over het "Birmaanse" leger en niet dat van Myanmar. Dat klopt ook, want dat leger is de speerpunt van de etnisch Birmaanse of Bamar meerderheid in de strijd tegen de talrijke minderheden in het land.

Meest gelezen