Stad Leuven wil droom van VRT-journalist waarmaken: "Groot bevrijdingsfeest komt eraan"

Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) wil na de coronapandemie samen met VRT-journalist Machteld Libert een groot feest geven voor alle Leuvenaars. Libert schreef enkele maanden geleden een brief naar de burgemeester van haar thuisstad en vertelde daarin hoezeer ze droomde van een bevrijdingsfeest na corona. "Diezelfde dag nog  contacteerde burgemeester Ridouani me. Hij wilde er graag eens met mij over praten."

VRT-journalist Machteld Libert droomde een tijdje geleden van een groot feest na corona, een bevrijdingsfeest. "In februari ging het echt niet meer met mij. Al die maanden corona waren niet gemakkelijk. Om me beter te kunnen voelen, maakte ik een  Spotify-playlist, met als naam "De Bevrijding". Die lijst staat vol met nummers waar ik vrolijk van word. Tijdens mijn wandelingen door Leuven luisterde ik naar die lijst en dan beeldde ik me in dat al de mensen die ik tegenkwam, spontaan begonnen te dansen. Dat maakte me ongelooflijk blij en toen kwam ik op het idee voor een groot bevrijdingsfeest na corona."

Libert goot haar droom in een brief naar de burgemeester van haar thuisstad Leuven en las de brief ook voor op op Radio 1 in het programma "De toestand is hopeloos maar niet ernstig". (lees verder onder het audiofragment)

Muziek in de straten

"Diezelfde dag nog kreeg ik een berichtje op Facebook van de burgemeester. Hij wilde graag eens met mij spreken over mijn voorstel. Intussen hebben we al één online vergadering achter de rug en ik kan je vertellen: het feest komt er."

De Spotify-lijst van Libert zal ook daar een rol in spelen. "Alle Leuvenaars zouden er het nummer in moeten kunnen zetten dat hen erdoor heeft getrokken. Dat hoeft daarom geen dansnummer te zijn. Hoe we dat concreet gaan aanpakken, moeten we nog bekijken. Maar ik zou graag met een mobiele muziekset door Leuven trekken waar al die nummers gespeeld worden. En mensen uit hun kot halen om samen te dansen en te vieren."

Het grote feest zal wellicht begin september plaatsvinden. "Dat wordt sowieso een feestmaand met de jaarmarkt, de kermis en het WK Wielrennen. Hoe, wat en wanneer werken we nu uit", aldus de VRT-journalist.

Meest gelezen