De Ghelamco Arena in Gent wordt vanavond, net als gisteren, verlicht in regenboogkleuren.

Van Gent tot Berlijn: Europa hult zich in regenboogkleuren na UEFA-verbod om stadion in München zo te verlichten

In Europa lichten verschillende voetbalstadions op in regenboogkleuren nadat de UEFA gisteren had besloten dat München zijn stadion niet mocht verlichten tijdens de match tussen Duitsland en Hongarije. Volgens de Europese Voetbalbond zou dit een politiek standpunt zijn tegen Hongarije, waar vorige week een anti-LGBTQ-wet gestemd is geweest. De UEFA krijgt heel wat kritiek, maar benadrukt op Twitter dat de regenboog een symbool is dat haar kernwaarden belichaamt.

Nu de Allianz Arena in München van de UEFA niet in regenboogkleuren mag worden verlicht tijdens de match tussen Duitsland en Hongarije vanavond, doen andere steden wat München niet mocht. Verschillende stadions, in Duitsland én andere Europese landen, zullen gehuld zijn in de kleuren van de regenboog om de LGBTQ+-gemeenschap te steunen.

De aanleiding? Vorige week werd in het Hongaarse parlement een wet goedgekeurd die bepaalt dat er niet mag worden verwezen naar holebi's en transgenders in ruimtes waar minderjarigen aanwezig kunnen zijn. 

De regenboogkleuren zouden volgens de UEFA dus een politiek standpunt zijn, en dat mag niet volgens de regels. De burgemeester van München, Dieter Reiter reageert teleurgesteld op de "schandelijke" beslissing. “Wij zullen ons in München op geen enkele manier laten beletten om een duidelijk signaal naar Hongarije en de wereld te sturen als het gaat over discriminatie van LGBTQ+-mensen”, zegt Reiter. 

Waarvoor staat LGBTQ+? Onderstaande video legt het je in 1 minuut uit (en lees daarna verder):

Wij zullen ons op geen enkele manier laten beletten om een duidelijk signaal naar Hongarije te sturen

Dieter Reiter, burgemeester van München

Reiter vraagt nu aan supporters die naar de wedstrijd komen vanavond, om regenboogvlaggen mee te nemen.  Ook heeft de stad besloten om tijdens de match tussen Duitsland en Hongarije andere belangrijke gebouwen van de LGBTQ+-kleuren te voorzien. 

Onder andere het stadhuis, de Olympiatoren en een grote windturbine naast de Allianz Arena worden vanavond verlicht in regenboogkleuren. Ook verschillende bedrijven, maar ook de lokale politie en brandweer hebben hun logo ondertussen veranderd in de regenboogvlag.

(Lees verder onder de tweet.)

De beslissing van de UEFA stoot op sociale media op heel wat kritiek. Dat de UEFA een stadion verhindert om regenboogkleuren te gebruiken, wordt op Twitter, Facebook en Instagram op onbegrip onthaald. 

Bekijk hieronder het verslag in "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Veel mensen reageren op een bericht van de UEFA op Twitter in 2019, waarin de organisatie aangaf dat het Europees Kampioenschap voor iedereen zal zijn. Verschillende mensen wijzen hen op de hypocrisie van de tweet.

(Lees verder onder de tweet.)

De UEFA reageerde ondertussen met een foto ook op Twitter. "UEFA respecteert de regenboog", valt er te lezen. "Het is een symbool dat onze kernwaarden belichaamt."

"Sommigen hebben ons besluit om het verzoek van München af te wijzen, geïnterpreteerd als een politiek standpunt. Integendeel, het verzoek zelf was politiek. Voor de UEFA is de regenboog geen politiek symbool, maar een teken van onze vastberadenheid om te streven naar een meer diverse en inclusieve samenleving."

Ook onder deze tweet blijkt het algemene ongenoegen van Twittergebruikers. "Dus de regenboog is alleen oké als je niet speelt tegen een land met een homofobe regering?", reageert iemand. Een andere gebruiker vindt de reactie van de UEFA "beschamend en hypocriet".

Hoe onnozel kan je eigenlijk zijn, UEFA?

Karl Vannieuwkerke

Ook de VRT steunt de LGBTQ+-gemeenschap. De VRT-toren licht op in regenboogkleuren, en gisteren deed Karl Vannieuwkerke in Villa Sporza een oproep aan de UEFA. "Hoe onnozel kan je eigenlijk zijn, UEFA?", stak Vannieuwkerke van wal. "Ondertussen hebben jullie - volledig terecht - heel Europa op jullie dak gekregen. Het is een beslissing  die niet te begrijpen is als je ziet met welke spots jullie uitpakken."

Bekijk hier het fragment in Villa Sporza (en lees verder onder de tweet):

Videospeler inladen...

"De regenboogvlag is helemaal geen politiek standpunt", zegt Stefan Van Loock, woordvoerder van de Koninklijke Belgische Voetbalbond in "De ochtend" op Radio 1. "Het gaat hier over een mensenrechtelijk aspect. Dat kun je alleen maar toejuichen. Je kunt niet enerzijds gelijkheid promoten en dan dit soort beslissingen nemen. Het is 2021, dit is echt te betreuren."

Beluister hieronder het interview met Stefan Van Loock van de Koninklijke Belgische Voetbalbond in "De ochtend" op Radio 1 (en lees verder onder de audio):

Verschillende steden in Europa hebben nu besloten om, als reactie op de beslissing van de UEFA, zelf wél de regenboogvlag te projecteren op hun stadions. Duitse clubs, zoals bijvoorbeeld Berlijn, Wolfsburg, FC Keulen en FC Schalke 04 lichten op als steun voor de LGBTQ+-gemeenschap.

(Lees verder onder de tweet.)

Ook wie vanavond bijvoorbeeld langs de Ghelamco Arena in Gent rijdt, zal een projectie zien van de kleuren van de regenboog in plaats van het klassieke blauw. Ook aan het trainingscentrum van de Rode Duivels in Tubeke hangt de regenboogvlag.

(Lees verder onder de tweets.)

Het is volgens Stefan Van Loock ook niet uitgesloten dat de Rode Duivels tijdens hun volgende match een band rond hun arm zouden dragen met de kleuren van de regenboog. Iets dat de Duitse keeper, Manuel Neuer, al sinds de eerste match doet. 

Manuel Neuer, de Duitse keeper, draagt al van in het begin van het EK een regenboogband.

Meest gelezen