Slachtoffers van de aanval in Togoga in een lokaal ziekenhuis
AFP or licensors

Tientallen doden bij luchtaanval op markt in Ethiopische regio Tigray

In Ethiopië, in de noordelijke regio Tigray, zijn bij een luchtaanval op een markt tientallen mensen omgekomen. Er zouden ook tientallen gewonden zijn gevallen, dat hebben hulpverleners aan het persbureau Reuters bevestigd. De laatste dagen zouden de gevechten in de regio tussen het Ethiopische leger en de lokale milities opnieuw zijn opgeflakkerd.

In de regio Tigray zijn bij een luchtaanval op een drukke markt in Togoga tientallen mensen om het leven gekomen, dat hebben verschillende hulpverleners gemeld. De medische staf van een lokaal ziekenhuis bevestigt 43 doden aan persbureau Reuters. Een arts van een naburig ziekenhuis en ooggetuigen spreken van meer dan 80 doden.

Op de middag werd er een luide knal gehoord door de bewoners van Togoga. "We zagen geen vliegtuig, maar we hoorden het wel", vertelde een vrouw uit de buurt. "Na de knal liep iedereen naar buiten om de gewonden te helpen." Patiënten vertellen dat een vliegtuig een bom op de markt heeft gedropt. 

Ze zeiden ons dat we niet naar Togoga mochten gaan. (...) Ze zeiden dat het een bevel was

Hulpverlener

Een hulpverlener zei dat ongeveer 20 gezondheidswerkers in zes ambulances hadden geprobeerd om de gewonden op de markt te bereiken, maar ze werden tegengehouden door militairen aan een controlepost.

"Ze zeiden ons dat we niet naar Togoga mochten gaan. We bleven meer dan een uur bij de controlepost om te onderhandelen. Maar ze zeiden dat het een bevel was."

(Lees verder onder de foto)

Ziekenwagens van het Rode Kruis wachten op toelating om naar Togoga te rijden
AFP or licensors

Enkele artsen en verplegers konden via een andere weg de markt bereiken en hulp bieden. Maar een baby stierf onderweg toen de ambulance waar hij in vervoerd werd meer dan twee uur werd geblokkeerd.

De Ethiopische militaire woordvoerder, kolonel Getnet Adane, heeft het incident niet bevestigd, noch ontkend. Hij zei dat luchtaanvallen een gebruikelijke militaire tactiek waren en dat de troepenmacht zich niet op burgers richt. Aanvallen worden uitgevoerd op "terroristen". Getnet ontkende dat het leger ambulances had geblokkeerd.

(Lees verder onder de foto)

Slachtoffer van aanval in Togoga in lokaal ziekenhuis
AFP or licensors

In de noordelijke regio Tigray wordt sinds november gevochten. De aanleiding was een conflict tussen de Ethiopische premier Abiy Ahmed en de lokale regering, namelijk het Tigray People's Liberation Front (TPLF) en haar lokale milities.

Door het conflict in de regio zijn er al meer dan twee miljoen mensen op de vlucht en meer dan vier miljoen mensen hebben hulp nodig. Mensenrechtenorganisaties spreken van een humanitaire crisis.

Meest gelezen