© Philippe Banze

Tomorrowland 2021 gaat definitief niet door, organisatie dancefestival trekt er zelf stekker uit: "Met pijn in het hart"

Dancefestival Tomorrowland gaat deze zomer definitief niet door. De organisatie laat in een persbericht weten dat ze stoppen met de voorbereidingen voor editie 2021. Vorige week lieten de gemeenten Boom en Rumst al weten dat ze geen vergunning zouden geven dit jaar. Het dancefestival legt zich hierbij neer: Tomorrowland trekt niet naar de Raad van State tegen de beslissing, en dient ook geen nieuwe vergunningsaanvraag in. "We kunnen niet anders dan besluiten om de 16e editie van Tomorrowland te verplaatsen naar 2022, want we willen geen juridische strijd", klinkt het. "Maar het is met pijn in het hart."

Vorige week kreeg de organisatie van Tomorrowland al slecht nieuws van Boom en Rumst, waar het dancefestival wordt georganiseerd. Beide gemeenten hadden beslist om geen vergunning uit te reiken voor dit jaar. 

Het risico voor de algemene gezondheid en veiligheid zou voor de regio te groot geweest zijn in deze coronaomstandigheden, en enkele experten uit de GEMS - die de exit uit de coronamaatregelen mee begeleiden - zouden bovendien een negatief advies gegeven hebben aan de betrokken burgemeesters. Zij zijn het die finaal de toelating moeten geven voor evenementen op hun grondgebied.

Eerder lieten de wijkcomités in de buurt van provinciaal domein De Schorre in Boom al weten dat ook zij het dancefestival niet zagen zitten dit jaar. Tomorrowland werd door corona al uitgesteld van juli naar het einde van de zomer. En die nieuwe timing eind augustus en begin september zou volgens de buurtbewoners te veel overlast én risico's op coronabesmettingen veroorzaken bij het begin van het schooljaar. 

Politiek overleg

Tomorrowland besloot om de handdoek nog niet meteen in de ring te gooien. In principe kon de organisatie van het dancefestival naar de Raad van State trekken tegen de beslissing van de burgemeesters, of een nieuwe vergunningsaanvraag dienen. Maar ze kozen voor de weg van het overleg. 

Ook de voorbije dagen waren er achter de schermen nog gesprekken tussen de gemeenten en het festival, in de hoop om toch nog iets mogelijk te maken. En ook op hoger politiek niveau werd er bemiddeld door Vlaams minister Bart Somers (Open VLD), Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Maar die gesprekken draaien op een sisser uit: de eerstvolgende editie van Tomorrowland is voor 2022. 

Minister Somers, die het initiatief nam voor dit overleg met de burgemeesters, laat via Twitter weten dat "het jammer vindt dat het niet gelukt is, maar begrip heeft voor het standpunt van de burgemeesters".

Minister-president Jambon (N-VA) laat via zijn woordvoerder in een korte reactie weten "dat de burgemeesters in alle eer en geweten hebben geoordeeld" en "dat op een bepaald moment alle mogelijkheden zijn afgetast, en dat je dan moet beslissen". De burgemeesters van Boom en Rumst zijn notabene partijgenoten van Jambon. 

Burgemeesters Jeroen Baert en Jurgen Callaerts reageren "met veel begrip" op de beslissing van Tomorrowland. "Zoals zij ons burgervaderschap respecteren en vooral de inwoners uit onze gemeenten, respecteren wij ook hun beslissing die volgens ons nog altijd de enige juiste en meest verstandige is in deze omstandigheden", zeggen ze.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ondanks onze voorstellen bleven de burgemeesters met vragen zitten. Maar de tijd dringt voor ons, dus we kunnen geen nieuwe aanvraag meer indienen.

Debby Wilmsen, woordvoerder Tomorrowland

"De timing speelt in ons nadeel. Want we hadden alles in handen om een nieuwe vergunningsaanvraag te kunnen doen. We zijn daarvoor echt niet over één nacht ijs gegaan", vertelt Debby Wilmsen, woordvoerder van Tomorrowland op Studio Brussel. "Naar de Raad van State trekken: dat wilden we niet, omdat onze verstandhouding met de buurt zo goed is. Dan wil je geen juridisch getouwtrek."

"Intussen waren er al stappen gezet: het Ministerieel Besluit dat evenementen voor 75.000 bezoekers toestaat, is gepubliceerd. En we hadden ook afgesproken met de burgemeesters dat privésecuritybedrijven de identiteitscontroles bij de Covid Safe Tickets zouden kunnen doen. Zo worden de lokale politiediensten ontlast: een belangrijke vraag van de burgemeesters."

"Maar we zouden over enkele weken ten laatste moeten starten aan de opbouw op het terrein. En ondanks al onze voorstellen bleven er veel vraagtekens bij de burgemeesters. Wij hadden ons huiswerk gemaakt, maar de klok tikte te luid. Het is niet meer haalbaar om op zo'n korte tijd zo'n groot evenement te organiseren."

We waren tot veel bereid, zoals een editie met enkel Europese bezoekers, die volledig gevaccineerd zijn, maar het was helaas niet voldoende.

Debby Wilmsen, woordvoerder Tomorrowland
JoostVH Photography - www.joostvh.be

Het grootste bezwaar van de burgemeesters van Boom en Rumst blijft de situatie van de pandemie in augustus. Hoe zullen de cijfers evolueren tegen dan, en wat kan er op een veilige manier georganiseerd worden voor een massapubliek? 

"We zouden werken met een coronacertificaat: enkel festivalgangers die minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn, welkom zijn. We zouden enkel een uitzondering maken voor Belgische dagbezoekers: enkel zijn zouden toegelaten worden na een negatieve PCR-test." 

"De tickets van onze niet-Europese bezoekers zouden we laten overkopen door geïnteresseerde festivalgangers uit België. Enkel Europeanen zouden dit jaar welkom zijn. We waren dus tot véél bereid, ook een aangepaste mobiliteit én een vroeger sluitingsuur tijdens het tweede festivalweekend dat tijdens het schooljaar zou vallen, maar het was helaas niet voldoende." 

Financiële gevolgen

Intussen heeft de organisatie van Tomorrowland al een pak geïnvesteerd. "We hebben net voor 50 miljoen aan bestellingen moeten annuleren. Dat gaat over mobiele toiletten, vloeren en tenten. Er zijn al grote voorschotten betaald, dus voor heel de logistieke keten is dat een ramp. Een enorme klap", aldus Wilmsen. 

"We zijn al een hele jaaromzet kwijt, omdat zowel de zomer- als de wintereditie van Tomorrowland nu al twee jaar op rij niet doorgaan. Opnieuw annuleren, is bikkelhard, ook voor alle leveranciers en freelancers met wie we samenwerken. En ook de hotelsector in Brussel en Antwerpen zal het geweten hebben, want tijdens onze festivalweekends wordt 80% van de hotelcapaciteit in beide steden ingenomen door onze artiesten, bezoekers en medewerkers."

Tomorrowland kreeg via de voorschotregeling van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits ook financiële steun. Crevits trok in totaal 50 miljoen euro uit - maximaal 1,8 miljoen euro per organisatie -  waarmee festivals dringende investeringen konden doen. "Dat bedrag was zeer welgekomen, maar is een druppel op een hete plaat. Het dekt nog geen tiende van wat we al hebben uitgegeven", zegt Wilmsen daarover. "Verlies hoort bij zakendoen, hopelijk kunnen we dit op termijn terugverdienen."

We willen graag in De Schorre blijven, dus we respecteren de beslissing van de burgemeesters en kijken zo positief mogelijk naar 2022.

Debby Wilmsen, woordvoerder Tomorrowland
www.fotodp.be

Wat als je een ticket had voor Tomorrowland 2021?

De organisatie van het dancefestival moet 400.000 tickethouders op de hoogte brengen, want editie 2021 was al helemaal uitverkocht omdat alle tickets na de annulatie in 2020 automatisch waren overgezet naar dit jaar. Dat gebeurt opnieuw, met het uitstel naar 2022.

"Tickethouders zullen via hun Tomorrowlandaccount meer nieuws krijgen, maar in principe worden alle tickets overgeboekt naar volgend jaar. Dat is voor mensen zonder tickets geen fijn nieuws, omdat ze nu opnieuw een jaar extra moeten wachten om hun kans te wagen", aldus Wilmsen. "Via de ruilkassa kunnen mensen hun tickets eventueel doorverkopen aan mensen op de wachtlijst."

Op 16 en 17 juli 2021 is er nog een virtuele editie van Tomorrowland, net als vorig jaar in een geanimeerde omgeving, met vooraf opgenomen dj-sets. Maar de organisatie wacht toch vooral op het moment dat ze opnieuw een écht festival met publiek mag organiseren.

"We willen graag in De Schorre blijven, want het is een magische plek", zegt Wilmsen daarover. "Al hebben we intussen veel aanbiedingen gehad van andere locaties. Maar we hebben veel in De Schorre geïnvesteerd, en onze podia komen er prachtig uit. We willen de wereld blijven tonen hoe mooi Tomorrowland kan zijn."

"Er is nog steeds een goede verstandhouding met de burgemeesters en buren, dus we respecteren hun beslissing en kijken vooruit. Maar dit doet ongelofelijk veel pijn, want we zijn er nog altijd van overtuigd dat we een veilig Tomorrowland kunnen organiseren", besluit Wilmsen.

Beluister het gesprek met Debby Wilmsen, woordvoerder van Tomorrowland, in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen