Vakbonden bij Bandag in Dilsen-Stokkem boos: "Directie heeft onderhandelingen eenzijdig stopgezet"

Bij bandenbedrijf Bandag in Lanklaar is er vandaag een spontane actie uitgebroken omdat er 33 jobs bedreigd zijn. Eind maart kondigde de directie aan dat 24 arbeiders en 9 bedienden hun job verliezen bij een herstructureringsplan. Na 3 maanden onderhandelingen is de directie met de besprekingen gestopt, zeggen de vabonden en daarom zijn ze boos. De directie ontkent dat ze de onderhandelingen wil stopzetten.

"We willen de 33 arbeidsplaatsen die bedreigd zijn, verlagen", zegt Eddy Kellens van ACV. "De directie heeft de onderhandelingen eenzijdig stopgezet. Wij willen onderhandelen maar de directie heeft alle bruggen opgeblazen en dat is voor ons onaanvaardbaar." Daarom is er nu een solidariteitsactie.

De directie van Bridgestone ontkent dat ze de onderhandelingen wil stopzetten. "Ondanks de verschillende vergaderingen met de ondernemingsraad, in het kader van de informatie- en consultatieprocedure, is sinds maart nog steeds geen vooruitgang geboekt. Ook niet na de verzoeningspoging die gisteren plaatsvond, met het nationaal paritair comité van de Scheikunde als bemiddelaar. Maar de directie vraagt de personeelsvertegenwoordigers om terug rond de tafel te zitten en op een constructieve manier de dialoog te hervatten. Dit is de enige manier om de toekomst van de fabriek veilig te stellen."

De directie gaat ervan uit dat de vraag zich de komende jaren niet zal herstellen

Bandag is gespecialiseerd in de productie van loopvlakken voor vrachtwagenbanden. Het gaat al enkele jaren slecht in deze sector, waardoor eigenaar Bridgestone een transformatieplan heeft opgesteld om de overcapaciteit en de winstgevendheid aan te pakken. “Bandag kampt met een daling van de vraag en ook met goedkope Aziatische concurrentie", zegt Yannick Urbain (ABVV). "De directie gaat er bovendien vanuit dat de vraag zich de komende jaren niet zal herstellen.”

"Om de toekomst van de fabriek veilig te stellen, heeft Bridgestone geen andere keuze dan het werknemersbestand aan te passen aan de dalende volumes en de efficiëntie te verbeteren", klinkt het bij de directie. 

Meest gelezen