Videospeler inladen...

BEKIJK - Ex-parlementslid Christian Van Eyken is voorlopig vrij, Hof van Cassatie verwerpt strafmaat van 27 jaar cel

Voormalig Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken is voorlopig vrijgelaten uit de gevangenis. Ook zijn vrouw Sylvia B. komt vrij. De twee werden in februari in beroep veroordeeld tot 27 jaar cel voor de moord op de ex-man van Sylvia B. Maar het Hof van Cassatie heeft het gedeelte over de strafmaat verworpen, waardoor het hof van beroep in Bergen zich nu over de zaak moet buigen. Van Eyken en zijn vrouw worden in afwachting van dat nieuwe proces vrijgelaten.  

Even voor 20 uur vanavond is Christian Van Eyken vrijgelaten uit de gevangenis van Sint-Gillis. Daarbij stond hij de pers te woord. Die beelden kan je hier bekijken (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De verdediging was naar het Hof van Cassatie gestapt om het arrest van het Brusselse hof van beroep te laten vernietigen. Het koppel pleit nog altijd onschuldig en volgens hun advocaat werd hun celstraf verhoogd van 23 jaar (in eerste aanleg) naar 27 jaar (in beroep) omdat ze na hun veroordeling door de correctionele rechtbank niet tot inkeer waren gekomen en nadien beroep hadden aangetekend. 

Straf vernietigd

De advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie bracht  - zoals altijd als een partij cassatie aantekent - een advies uit. Vanmorgen kreeg Kennes bijval van die advocaat-generaal. Ook volgens hem hebben de rechters in beroep de strafmaat van 23 jaar (zoals in eerste aanleg) naar 27 jaar verhoogd omdat de twee ""het vertrouwen van de rechters in eerste aanleg om hun leven te beteren niet waard bleken", aldus de advocaat-generaal aan Belga. Volgens hem is dat dus geen gegronde motivatie. 

"Het recht van een verdachte om zijn verdediging te organiseren zoals hij dat wil, wordt hier miskend, en dus gaat het om een schending van de rechten van de verdediging", aldus de advocaat-generaal nog. De zaak gaat daarom nu naar het hof van beroep in Bergen, dat zich over de strafmaat zal uitspreken. Van Eyken en zijn echtgenote zijn in afwachting van dat proces vrijgelaten respectievelijk uit de gevangenis van Sint-Gillis en die van Berkendael. 

BEKIJK - Onze justitiejournalist Fatma Taspinar geeft meer uitleg bij de vrijlating van Van Eyken in "Het journaal" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Moord

Van Eyken en zijn vrouw hebben volgens de rechtbank in eerste aanleg, en het hof van beroep, de 45-jarige Marc Dellea vermoord. De feiten dateren van juli 2014, Dellea werd dood teruggevonden in zijn appartement, met een kogel in het hoofd. Aanvankelijk wordt enkel Sylvia B. aangehouden, de vrouw is tenslotte verwikkeld in een echtscheidingsprocedure met haar man, en blijkt bovendien een relatie te hebben met Christian Van Eyken.

Wie is Christian Van Eyken?

Christian Van Eyken is een Belgisch politicus. Van 1995 tot 2019 zat hij in het Vlaams Parlement voor UF (Union des Francophones). Van 1993 tot 2006 was hij burgemeester in Linkebeek. Daarna verhuisde hij naar Tervuren, waar hij ook even gemeenteraadslid werd. Bij de laatste verkiezingen was hij geen kandidaat meer.

Maar een tijd later ontdekken speurders camerabeelden van de nacht van de moord. Daarop is te zien hoe Christian Van Eyken samen met Sylvia B. binnengaat in het appartement van het slachtoffer. Begin 2016 wordt dan ook hij aangehouden op verdenking van moord. Daarvoor werd zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven. Uiteindelijk start het proces in eerste aanleg pas in juni 2019, nadat er door problemen met (en de vernieling van) bewijsstukken vertraging was opgelopen. 

Advocaat ouders Marc Dellea: "Ik ben verbaasd"

De advocaat van de ouders van Marc Dellea, de man die door van Eyken en zijn vrouw werd vermoord, reageert verbaasd op het arrest van het Hof van Cassatie. "Ik heb het nog niet kunnen lezen, maar ik heb de beslissing inderdaad vernomen", aldus Georges Nicolis. 

"Ik ben verbaasd, want de motivatie over de strafmaat van het hof van beroep was meer dan drie pagina's lang. Ik ben ook verbaasd dat het hof van beroep van Bergen zich enkel zal moeten uitspreken over de strafmaat, de schuld wordt niet meer in vraag gesteld (...) Maar ik ben er van overtuigd dat het hof van beroep in Bergen zijn werk correct zal doen (...) en dat er opnieuw een straf zal worden uitgesproken."

Meest gelezen