Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Ongekende bemoeienis": Italiaanse politici boos op Vaticaan na kritiek op wetsvoorstel tegen homohaat

Het Vaticaan heeft formeel zijn bezwaren geuit tegen een Italiaans wetsvoorstel dat de strijd aangaat tegen homofobie, omdat de wet de vrijheid van katholieken zou beperken. Critici zien dat als een "ongekende bemoeienis" van het Vaticaan in de Italiaanse politiek: "Italië is een democratie en geen theocratie."

Het wetsvoorstel is al goedgekeurd in de Kamer, maar zit nu vast in de Senaat omdat conservatief-katholieke en rechts-liberale politici zich tegen het voorstel kanten. Het voorstel wil discriminerende daden en aanzetten tot geweld tegen vrouwen, homoseksuelen, transpersonen en gehandicapten strafbaar maken.

Volgens critici zou het wetsvoorstel er onder andere toe kunnen leiden dat Italiaanse katholieke scholen verplicht lessen over tolerantie en gendertheorieën in hun lessenpakket moeten opnemen. Ook vrezen ze dat de weigering van de Katholieke Kerk om koppels van hetzelfde geslacht te laten trouwen dan strafbaar zou worden. Volgens politicus Alessandro Zan van de Democratische Partij (PD), die het wetsvoorstel indiende, is de vrijheid van de Kerk "absoluut niet in het geding" en "respecteert het wetsvoorstel ook de onafhankelijkheid van alle scholen".

In een diplomatieke nota aan Italië volgt het Vaticaan de argumentatie van de critici, en stelt het dat het wetsvoorstel gedeeltelijk in strijd is met bilaterale afspraken tussen de Heilige Stoel en Italië. Het Vaticaan verklaart dat het de wet niet wil blokkeren, maar wel een aantal aanpassingen zou willen zien.

Italiaanse politici en activisten zien de nota als een "ongekende" bemoeienis van het Vaticaan in de Italiaanse politiek. Zij roepen nu op om de bilaterale verdragen tussen de twee landen op te zeggen. Vladimir Luxuria, een transgender activiste en voormalig links parlementslid, reageert ontzet: "Dit is een gevaarlijke aanval op de seculariteit van de staat. Italië is een democratie en geen theocratie."

Matteo Salvini, topman van de Italiaanse radicaal-rechtse partij Lega, bedankte het Vaticaan voor zijn "gezond verstand", omdat het wetsvoorstel volgens hem de vrijheid van meningsuiting beperkt. Hij stelt tegen elke vorm van discriminatie te zijn, maar weigert "censuur en rechtszaken tegen mensen die geloven dat een moeder en vader en een familie het hart van onze maatschappij uitmaken".

Paus Franciscus heeft zich in het verleden al vaker uitgesproken voor holebirechten, maar de Vaticaanse leer hekelt nog steeds gendertheorieën die de verschillen tussen man en vrouw in vraag stellen. De Heilige Stoel vindt daarom ook niet dat mensen het recht hebben om van geslacht te veranderen. In maart verklaarde het Vaticaan nog dat het homoseksualiteit blijft zien als een "zonde", en homoseksuele koppels daarom niet voor de kerk mogen trouwen.

Anne Vandenhoeck, theoloog aan de KU Leuven, vertelde in maart in "De Wereld Vandaag" waarom de progressievere visie van Paus Franciscus (nog) niet terug te zien is in de leer van het Vaticaan. Beluister het hele gesprek:

Meest gelezen