Vlaming Dominique Provinciael zit net als veel andere zeelui vast op zee door corona: "Het is een gouden kooi"

De coronamaatregelen wereldwijd hebben ook gevolgen voor de bemanningen van schepen. In het midden van de coronapandemie zaten wereldwijd meer dan 400.000 zeelieden vast op schepen. Ook vandaag zitten nog steeds veel mensen vast op zee, omdat ze niet van boord mogen door de coronamaatregelen. Ook stuurman Dominique Provinciael uit de provincie Antwerpen zit vast in Taiwan. "Het is een gouden kooi", vertelt hij op Radio 1. 

"We zijn twee dagen geleden aangekomen in Taiwan", vertelt stuurman Dominique Provinciael. Hij ligt met zijn schip in een havenstad ten zuiden van Taiwan, maar de man mag zijn schip niet verlaten. "We mogen niet aan de kade, we mogen niet van boord. Er komen wel voeding, water en wisselstukken aan boord."

Tijdens onze reis zijn de COVID-19-maatregelen aangescherpt "vanwege de derde golf in Azië", vervolgt Provinciael. "Daardoor was er paniek. We geraken hier niet weg", hoorde hij bij zijn collega's aan boord.  

Beluister hier het gesprek met Dominique Provinciael in "De wereld vandaag" op Radio 1 en lees daaronder verder:

"We hebben hoop"

Maar toch leeft er ook hoop bij de bemanningsleden. "We hebben al een aantal weken goede hoop. We zijn met het Belgische consulaat, de Duitse en Franse ambassades aan de slag. Dat zijn alle nationaliteiten aan boord." Maar de stuurman heeft ook verhalen gehoord waarbij het tot 4 maanden kan duren vooraleer ze een zeeman konden repatriëren. "Ik zit al 10 maanden op verschillende schepen zonder onderbreking, voor mij wordt het wel zwaar."

Ik zit al 10 maanden op verschillende schepen zonder onderbreking, voor mij wordt het wel zwaar

Stuurman Dominique Provinciael

Provinciael is voor deze opdracht in april vertrokken. "Het is een ship delivery. We moesten het schip van Marseille terug naar de eigenaar in Taiwan brengen", gaat hij verder. "Het is een luxejacht van 52 meter lang, luxueus ingericht. We hebben hier een jacuzzi. Maar het is uiteindelijk een gouden kooi", vertelt de stuurman. "De bemanning zit wel vast. Het is een mooie reis, maar het is in mineur geëindigd", klonk het nog. 

Maar er zijn zeelieden die in slechtere omstandigheden maanden op zee moeten verblijven. "400.000 zeelieden zitten vast door maatregelen die streng en vaak onredelijk zijn", gaat Provinciael verder. "Vooral in Azië zijn er problemen, in Europa minder." Provinciael hoopt dat hij binnen 1 à 2 maanden toch terug naar huis kan. 

Meest gelezen