Foto: de Zorgband

Verdacht overlijden in woonzorgcentrum Destelbergen: "Verdachte mogelijk oudste gedetineerde van ons land"

In WZC Kouterhof in Destelbergen is afgelopen maandag een van de bewoners in verdachte omstandigheden omgekomen. Er is een verdachte opgepakt, een medebewoner, en hij is naar de gevangenis gebracht. De leeftijd van het slachtoffer en de verdachte wil het parket niet bevestigen, maar het zou gaan om een persoon van bijna 100 jaar oud. Dat zou betekenen dat de verdachte de oudste gedetineerde van ons land is. 

Wat er precies is gebeurd en waarom, is nog niet duidelijk. Politie en parket kwamen ter plaatse met een onderzoeksrechter, een wetsdokter en mensen van het lab, maar zolang het onderzoek loopt, wil het parket niets kwijt. Ook de directie van WZC Kouterhof wil nog niet reageren. De burgemeester van Destelbergen, Elsie Sierens (Open VLD), bevestigt dat een man in verdachte omstandigheden overleden is, en dat het parket een medebewoner heeft opgepakt en naar de gevangenis heeft gebracht.

Schokgolf door gemeente

De feiten brengen een schokgolf door de gemeente Destelbergen. “Het slachtoffer is van onze gemeente, en ook zijn kinderen wonen hier. Het laat dus niemand onberoerd." De burgemeester heeft ook al gesproken met de familie: "Ik heb hen mijn medeleven betuigd. We gaan die mensen verder ondersteunen met alle mogelijke middelen, we willen er zijn voor hen."

Op vraag van het parket was er de eerste twee dagen helemaal geen communicatie. "Het is goed dat er nu wel informatie vrijgegeven wordt", zegt de burgemeester. "Er zijn veel vragen, maar nu komen er toch al enkele antwoorden. Dat is belangrijk voor de nabestaanden, want dat helpt bij de verwerking en het rouwproces." 

De bewoners en medewerkers krijgen psychologische bijstand

Elsie Sierens (Open VLD), burgemeester van Destelbergen

De politie komt sinds maandag dagelijks in het woonzorgcentrum Kouterhof, om bewoners en medewerkers psychologisch bij te staan. 

“Die begeleiding is goud waard. Want het gaat om zware feiten, bijna iets irreëels. Het lijkt uit een film te komen, maar het is wel degelijk echt gebeurd. Eén bewoner is slachtoffer, en een andere bewoner is verdachte. Ook voor die laatste is het schrijnend, om nog op zo’n hoge leeftijd naar de gevangenis te moeten. Maar het gaat om een misdrijf, en het parket doet zijn werk”, zegt Sierens nog.

Meest gelezen