De zeven mannen die vandaag zijn vrijgelaten in Barcelona met rechts Oriol Junqueras.
Europa Press 2021

Veroordeelde Catalaanse leiders zijn na 4 jaar vrij na gratie door de Spaanse regering

In Catalonië zijn de negen veroordeelde leiders van de mislukte afscheuring van Spanje vrijgelaten. Dat gebeurde na gratie door de Spaanse regering gisteren. Ze werden buiten de gevangenis onthaald door hun familie en hun aanhangers. De Spaanse premier Pedro Sanchez hoopt op die manier de spanningen binnen zijn land af te zwakken.

Gisteren heeft de Spaanse regering de gratiebesluiten voor de negen opgesloten leiders formeel goedgekeurd. Vandaag is dat besluit door koning Felipe VI ondertekend en in het staatsblad gepubliceerd.

Ik zal blijven ijveren om de droom van een republiek Catalonië tot een realiteit te maken

Oriol Junqueras, pas vrijgelaten voorzitter van de links-nationalistische partij ERC

Om kwart over 12 uur vanmiddag mochten de negen de gevangenis waar ze opgesloten zaten, verlaten. Dat gebeurde op drie verschillende plaatsen. De zeven mannen kwamen vrij uit een gevangenis in Barcelona. Onder hen zijn Oriol Junqueras, de voorzitter van de links-nationalistische partij ERC, ook de grootste partij in Catalonië, en voormalige ministers en de twee "Jordi's" of leiders van Catalaanse separatistische bewegingen.  

Voormalig voorzitter van het Catalaanse parlement Carme Forcadell kwam vrij uit een vrouwengevangenis in Barcelona en ex-minister Dolors Bassa werd vrijgelaten in Figueres, ten noorden van Barcelona, niet ver van de grens met Frankrijk. 

BEKIJK: De eerste beelden van de vrijgekomen Catalaanse leiders.

Videospeler inladen...

De negen werden opgepakt -of meldden zichzelf bij de rechtbank- na de mislukte afscheiding van Catalonië in 2017. Sindsdien zaten ze in de cel. Enkele jaren geleden werden ze veroordeeld tot celstraffen van 9 tot 13 jaar wegens secessie, opruiing en misbruik van openbare fondsen. De gratie houdt wel in dat ze geen openbaar ambt mogen bekleden voor de duur van hun veroordeling.

Veel Europese landen zaten verveeld met de zware straffen en de beklaagden overwogen klachten bij de Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het imago van Spanje werd er niet door opgekrikt en in Catalonië bleven de separatisten de grootste partijen. Met de gratie wil premier Pedro Sanchez de spanningen verminderen, maar zijn minderheidsregering heeft ook de steun van de Catalaanse partij ERC nodig. Anderzijds zijn veel Spanjaarden boos over de gratie en loopt Sanchez zo een politiek risico.

Voormalig Catalaans minister Dolors Bassa ontvangt bloemen na haar vrijlating in Figueras.
Europa Press 2021

Meest gelezen