Europees Commissievoorzitter von der Leyen scherp voor Hongarije: antihomowetgeving "is een schande"

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft zich op een persconferentie in Brussel fel uitgesproken tegen de nieuwe antihomowetgeving in Hongarije. "De nieuwe wet is een schande. Ik zal alle macht van de Commissie gebruiken om ervoor te zorgen dat de rechten van alle Europese burgers gegarandeerd worden." Intussen steunen ook Oostenrijk en Griekenland de gezamenlijke verklaring tegen de wetgeving van nu al 16 EU-lidstaten.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hield vanmorgen samen met federaal premier Alexander De Croo een persconferentie, naar aanleiding van de officiële goedkeuring door de Commissie van het Belgische herstelplan. Ze kreeg er ook de vraag voorgeschoteld hoe de Commissie zal reageren op de nieuwe antihomowetgeving in Hongarije.

Von der Leyen wond er geen doekjes om en noemde de nieuwe wetgeving "een schande". "Ze discrimineert overduidelijk tegen mensen op basis van hun seksuele geaardheid en gaat in tegen alle fundamentele waarden van de Europese Unie: gelijkheid, menselijke waardigheid en fundamentele mensenrechten. We zullen op deze principes geen compromissen sluiten. Ik geloof in een Unie waarin je vrij bent om te houden van wie je wil."

Gisteren schaarden 14 EU-lidstaten zich achter een verklaring waarin ze de nieuwe wetgeving veroordelen en de Commissie oproepen om concrete actie te ondernemen, als dat moet via het Europees Hof van Justitie. Intussen zijn dat 16 landen geworden: ook Oostenrijk en Griekenland steunen de verklaring nu. De Commissie liet verstaan dat ze de nieuwe wetgeving nog onderzoekt en bekijkt welke stappen ondernomen moeten worden.

Von der Leyen maakte vandaag duidelijk dat ze "alle macht van de Commissie zal gebruiken om ervoor te zorgen dat de rechten van alle Europese burgers gegarandeerd worden, wie je ook bent en waar je ook woont". 

Bekijk de reactie van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen:

Videospeler inladen...

Von der Leyen droeg haar bevoegde commissarissen Didier Reynders en Thierry Breton intussen op om een brief te schrijven naar de Hongaarse regering waarin de Commissie haar bezorgdheid uit over de wettelijkheid van de nieuwe wetgeving. Later op de dag plaatste de Commissie de brief op Twitter (zie tweet hieronder).

De twee commissarissen stellen in de brief dat de nieuwe Hongaarse wetgeving verschillende bepalingen in het EU-recht zou schenden, als de wet effectief in werking zou treden. Ze vragen meer verduidelijking van Hongarije en verwachten die verduidelijking voor het einde van de maand.

Premier De Croo: "Sterke boodschap"

Federaal premier De Croo (Open VLD) is tevreden met de "sterke boodschap" van de Commissievoorzitter. De Croo pleitte vorige week in de Kamer nog voor financiële sancties tegen Hongarije. "Zeggen dat de wet een schande is, was een zeer duidelijke boodschap."

"Dit is een mooie bevestiging van het werk dat ons land gedaan heeft", verwijst De Croo naar het werk van minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR). Ons land speelde een voortrekkersrol in de gezamenlijke verklaring van de 16 lidstaten.

Bekijk de reactie van premier Alexander De Croo:

Videospeler inladen...

Tegen Hongarije werd eerder ook al een artikel 7-procedure opgestart. Dat zou kunnen leiden tot opschorting van het stemrecht van Hongarije binnen de Europese Unie, maar kan ook financiële gevolgen hebben voor het land. Samen met de nieuwe verklaring van de 16 Europese landen leidt het tot kopzorgen bij de Hongaarse premier Orban. 

"Hongarije heeft van de Europese Unie miljarden gekregen om zichzelf verder te ontwikkelen, maar Orban wil het geld ook niet verliezen omdat het een belangrijke manier is om invloed uit te oefenen op de businesselite in Hongarije", zei Stefan Bos, correspondent in Hongarije daarover in "De ochtend" op Radio 1. "Volgend jaar zijn er ook opnieuw verkiezingen in Hongarije en Orban wil zijn kiezers laten zien dat hij ondanks de coronapandemie het land weer richting economische voorspoed kan sturen."

Beluister hier het volledige gesprek met Stefan Bos in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen