Werkstraffen en boetes voor ultrakatholieken die Holy Cow beschadigden in kerk Kuttekoven

De zes ultrakatholieken die het kunstwerk ‘Holy Cow’ van kunstenaar Tom Herck vernielden, hebben 40 tot 60 uur werkstraffen gekregen. Daarnaast moeten ze ook allemaal een boete van 400 euro betalen. Onder de veroordeelden zit ook voormalig Vlaams Belanger Robin Vandenberghe en de conservatieve priester Eric Jacqmin. 

Kunstenaar Tom Herck is tevreden met de uitspraak, zegt advocaat Kris Govaerts: "Op strafgebied heeft men de 6 beklaagden schuldig verklaard en moeten ze werkstraffen uitvoeren. Daarnaast is de morele schadevergoeding begroot op 2.000 euro, verdeeld over de beklaagden. Ik vind dit een evenwichtig vonnis en ik zou mijn cliënt adviseren zich daarbij neer te leggen en erin te berusten." De kunstenaar is dan ook tevreden en wil het geld wegschenken aan een goed doel. 

Controverse en vernielingen

In 2017 zorgde een levensgrote gekruisigde koe boven een grote plas vervallen melk in de ontwijde Sint-Jan-de-Doperkerk in Kuttekoven (Borgloon) voor heel wat controverse. De koe maakte deel uit van een expositie van werken die kunstenaar Tom Herck in de voormalige kerk van Kuttekoven en de gasthuiskapel in Borgloon tentoon stelde. 

De conservatieve priester Eric Jacqmin organiseerde begin november 2017 bijna dagelijks een protestactie aan de ontwijde kerk. Om de toegang tot de kerk te voorkomen werd het slot verschillende keren vol gespoten met lijm.  Op 18 november werd er brand gesticht aan de deur van de gasthuiskapel. In de nacht van 21 op 22 november werd een raampje van de kerk ingeslagen en konden priester Eric Jacqmin en Robin Vandenberghe met een takkenzaag die bevestigd was op een stok één van de koorden waaraan de koe hing doorzagen.  

In de nacht van 1 op 2 december trok Jacqmin opnieuw naar de kerk. Deze keer in het gezelschap van drie diepgelovige broers en een kennis van hen uit het Brusselse. Eén van hen drong de kerk via het gebroken glasraam binnen terwijl de anderen de wacht hielden. Hij haalde de koe neer, sloeg de polyester poten kapot, maakte een gat in de buik en goot er vervolgens zuur over. Ook werden er extreem-rechtse spreuken en symbolen in de kerk aangebracht.

Meest gelezen