Eén van de stinkdieren die in beslag werden genomen
Natuurhulpcentrum Opglabbeek

14 wilde, exotische dieren in beslag genomen bij handelaar in Duffel

Bij een handelaar in exotische dieren in Duffel zijn 14 dieren in beslag genomen.  In totaal gaat het om zes wasberen, twee stinkdieren, een jonge serval, twee steenarenden, een bergcaracara en twee Falkland-caracara's. De dieren zaten daar illegaal en in te kleine kooien. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor de mens en voor de natuur, als ze losbreken. 

De dieren werden in beslag genomen in opdracht van de dienst Dierenwelzijn van het kabinet van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA). Ze mogen in ons land niet gehouden worden en zaten ook in te kleine kooien. Ze zijn overgebracht naar het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek (Limburg). 

"Deze serval (een katachtige, zie foto) ziet er heel schattig uit en dat zullen veel mensen thuis wel willen, maar ze worden echt wel groot", zegt Dries Damiaens van het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek op RTV. "Ze kunnen heel agressief zijn en daarom is het ook verboden in België om ze als particulier te houden."

(De tekst gaat voort onder de foto.)

Serval

Gevaarlijke spoelworm

De wasberen en stinkdieren die in beslag werden genomen, zitten voorlopig ook in quarantaine, want ze kunnen schadelijke virussen of parasieten dragen. "De wasberen staan op een lijst van invasieve exoten. Men vreest dat ze zullen uitbreken en hier schade gaan toebrengen aan het milieu. Ze kunnen ook nog eens een spoelworm in zich dragen die gevaarlijk is voor mensen."

De dieren worden voorlopig opgevangen in Opglabbeek. Later zal worden beslist of ze terug mogen naar de handelaar. Anders gaan ze naar een dierentuin in ons land of in het buitenland. 

Falkland caracara's
Natuurhulpcentrum Opglabbeek

Meest gelezen