Radio 2

Younited Cycling Roeselare start  wielerclub voor thuis-en daklozen

Roeselare is de eerste stad in West-Vlaanderen die met een groots fietsproject voor thuis-en daklozen naar buiten komt: het Younited Cycling-project. Vrijdag starten ze met een trainingsritje van 20 kilometer. Tegen april 2022 moeten ze zonder problemen een afstand van 80 tot 120 kilometer aankunnen.

Het project is gegroeid uit Younited Football, de vroegere Homeless Cup, en een organisatie die via de voetbalsport dak- en thuislozen en mensen met een verslavingsproblematiek terug voeling wil geven met de maatschappij. Younited Cycling Roeselare begon samen met Kortrijk met een Younited Cycling-initiatief, maar is de eerste organisatie in West-Vlaanderen die zo'n ruime omkadering heeft uitgewerkt. "Want het gaat niet om fietsen alleen. Er is ook een medisch programma dat gevolgd wordt door de deelnemers, politiezone RIHO geeft een korte opleiding hoe ze zich moeten gedragen in het verkeer en museum KOERS geeft een basisopleiding fietsherstelling”, vertelt coördinator Thomas Goethals. 

Fietsen duurder dan voetbal

“Fietsen kost meer dan een balletje trappen. Een koersfiets, fietskledij en een helm zijn nu eenmaal duur. Maar met de steun van de stad Roeselare, het OCMW, Inner Wheel, CERA, Venturelli, Vermarc en Younited Belgium konden we 10 fietsen en uitrustingen aankopen. Via de kracht van de wielersport en de vriendschap tussen de coureurs en de coaches, willen onze coureurs de overwinning behalen. Niet alleen in de sport, maar ook de overwinning op zichzelf en hun omgeving”, vertelt Goethals.

We zoeken nog een goede peter voor onze club. Remco Evenepoel of Yves Lampaert, dat zou fantastisch zijn!

Thomas Goethals, coördinator Younited Cycling Roeselare

Ondertussen alcoholvrij

Roeselare is dé stad van de koers en veel van de gasten die ze bereikten via het straathoekwerk zijn echte wielerfanaten. Eén van de deelnemers is Diego Duthoo. ”Mijn probleem was alcohol. Met dit project ben ik weer aan de betere hand. Ze vragen wel degelijk een engagement, maar dit project maakt het echt de moeite. Ik ben nu weer alcoholvrij en hoop het zo te houden”, vertelt Diego. Samen met zijn kompanen start hij met een wekelijks ritje van 20 kilometer, maar het is de bedoeling dat de trainingsritten langer worden en meermaals per week worden gereden. “We zoeken nog een peter voor onze club”, zegt Thomas Goethals. “Remco Evenepoel bijvoorbeeld of Yves Lampaert, dat zou ideaal zijn voor de motivatie van onze leden!”

Meest gelezen