ROBIN UTRECHT

10% van de Limburgse schoolverlaters hebben jaar later nog geen werk: "Sommige sectoren zijn zwaar getroffen door corona"

Ruim 10 procent van alle schoolverlaters in Limburg, heeft een jaar later nog geen werk. Het gaat over 886 Limburgse jongeren die in 2019 de schoolbanken verlieten, en in de zomer van 2020 nog geen werk hadden. Dat is iets meer dan het Vlaams gemiddelde.

Limburg kent het kleinste aantal schoolverlaters van alle provincies: 8.335. 10,6% of 886 van hen is een jaar later werkzoekend. Dat blijkt uit het jaarlijks schoolverlatersrapport van VDAB. Het Limburgs werkzoekendenaandeel ligt daarmee hoger dan het Vlaams gemiddelde, maar is wel het minst sterk gestegen.  

Met sommige diploma's ging het wat moeilijker, zoals diploma's voor in de horeca of voor creatieve beroepen

Tine Lommelen, VDAB Limburg

Hoe hoger geschoold, hoe kleiner de kans om na een jaar werkzoekend te zijn. Maar de coronacrisis treft vooral de schoolverlaters uit opleidingen in sectoren die hard getroffen werden door de crisis, en waarbij de aansluiting met de arbeidsmarkt moeilijker loopt. "Jongeren die een jaar later nog zonder job zijn, daarbij zien we wel een link met het diploma dat ze halen", zegt Tine Lommelen, directeur van VDAB Limburg. "Met sommige diploma's ging het wat moeilijker, zoals diploma's voor in de horeca of voor creatieve beroepen. In andere beroepen zoals de zorg, was het heel gemakkelijk om een job te vinden."

Stad Genk heeft het hoogste werkzoekendenaandeel van alle centrumsteden (14,8%). Hasselt volgt met 10,9%. In Genk ligt het aandeel ongekwalificeerde schoolverlaters ook beduidend hoger dan het Vlaams gemiddelde (12,8%). In zowel Genk als Hasselt is 1 op de 3 schoolverlaters zonder kwalificatie op zoek naar werk. 

Meest gelezen