Videospeler inladen...

Fragmenten

Bekijk een specifiek fragment binnen deze video:

Skatekoorts in Limburg: in 33 gemeenten kan je deze zomer skaten

Skateparken schieten als paddenstoelen uit de grond, ook in Limburg. In 33 van de 42 Limburgse gemeenten kan je deze zomer gaan skaten. 14 gemeenten hebben bovendien plannen voor een nieuwe skatespot of voor een verbouwing van een skatepark. Zowel jonge als minder jonge Limburgers hebben de smaak stevig te pakken.

"Corona is zeker een van de oorzaken voor de hype", zegt Gilles Lizin van Hasseltse skateclub KPM Skate. "Maar eigenlijk was er al vijf jaar een opmars bezig in de skatewereld. Het afgelopen jaar kon je natuurlijk helemaal niks meer gaan doen, en dus was skaten ideaal: dat mocht wel nog." Dat de skatekoorts groeit, is ook in Limburg duidelijk. Overal in de provincie schieten skateparken uit de grond en worden nieuwe clubs opgericht.

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

33 gemeenten hebben deze zomer een skatepark. Voor inwoners van Beringen, Bilzen, Borgloon en Ham is dat een gloednieuw, betonnen park. Sommige gemeenten kiezen voor mobiele exemplaren en Nieuwerkerken, Lummen, Pelt en Halen gaan voor een pop-up. Maar overal klinkt dezelfde reden: "De vraag bij de jongeren was echt heel groot." 14 gemeenten hebben plannen om een nieuw skatepark te zetten of het huidige uit te breiden. Heers, Herk-de-Stad, Lanaken en Heusden-Zolder zijn zelfs al aan het bouwen en hopen binnenkort officieel te kunnen openen. "Skaten is tegenwoordig zo populair", klinkt het.

We zien zowel steppers als bmx-ers, skateboarders, inlineskaters of rolschaatsers: alle wieltjes zijn welkom! 

In Bilzen werd twee maanden geleden nog een betonnen skatepark van 900 m² geopend. "Het is een gigantisch succes", klinkt het bij de gemeente. "Dit skatepark is al bijna te klein omdat er elke dag zo veel volk naartoe komt. We zien zowel mensen met skateboard als bmx-ers, rolschaatsers, steppers en inlineskaters: iedereen op wieltjes is welkom. En er zijn ook veel veertigers. Die geven de skatemicrobe door aan hun kinderen en komen dan samen naar hier."

Beluister hier de volledige reportage over skaten:

"Toen ik begon, skateten we op zelfgemaakte ramps aan het oude slachthuis", vertelt Hans Huibrechts. "Daarna kwam er een parking met wat toestellen en nu hebben we zo'n skatepark. We zijn erop vooruitgegaan!" Vandaag komt Hans samen met zijn zoon Bram skaten. "Beginnende skaters kunnen tegenwoordig al zo veel technische kunstjes. Ik moet zelfs van mijn zoon leren", lacht Hans. "Maar ik ga nooit zoveel durven als hem, daar ben ik te oud voor!"

Geen coronahype

Of de skatehype na de coronacrisis weer gaat liggen, betwijftelt Gilles Lizin van KPM Skate. "Er zijn zo veel skateparken en clubs bijgekomen. Dat gaat niet meer weg", zegt Lizin. "Je merkt ook dat het geen individuele sport meer is. Steeds meer ouders komen aan de rand van het skatepark toekijken hoe hun kinderen skaten en de clubs trekken steeds meer skaters aan. Skaten is zeker en vast een blijvende sport."

Radio 2

Meest gelezen