Radio 2

Graven in Bellem beschadigd: emblemen met Belgische driekleur gestolen, "Schandalig"

Op het Kerkhof van Bellem bij Aalter zijn afgelopen weekend vier graven van oorlogsslachtoffers beschadigd. Het gaat over graven van soldaten die aan de ingang van het kerkhof liggen, waarvan het embleem met de Belgische driekleur is gestolen. 

Michael Canoot van de kerkfabriek van Bellem ziet een politiek motief als een van de mogelijke pistes. "De dader kan iemand zijn met een politieke motivatie. Anderzijds kan het ook een verzamelaar zijn van dergelijke objecten. Dat is op andere kerkhoven ook al gebeurd", geeft hij aan. 

Ook de familie van de begraven soldaten gaan uit van een politieke daad. Ze reageren erg verslagen op sociale media. "Ongeacht je politieke voorkeur, zoiets doe je niet", klinkt het. "Ook al ben je misschien een Belgicist die oude driekleurgadgets spaart. Het is verwerpelijk. Van de laatste rustplaats van een mens blijf je af!" 

In eer herstellen

Michael Canoot nam al contact op met het gemeentebestuur van Aalter en hoopt snel een oplossing te vinden. "Dergelijke daden kunnen nooit goedgekeurd worden. Zowel de politie als het gemeentebestuur zijn op de hoogte. We hopen de graven zo snel mogelijk in eer te herstellen", geeft hij mee. Het gemeentebestuur heeft alvast beloofd nieuwe emblemen met de Belgische driekleur op de graven te bevestigen. 

Meest gelezen