Copyright © Agência Estado. Todos os direitos reservados

Braziliaanse minister van Milieu neemt ontslag wegens onderzoek tegen hem in verband met illegale houthandel

De Braziliaanse minister van Milieu Ricardo Salles heeft zijn ontslag aangekondigd, een maand na huiszoekingen in zijn kantoren. De politie onderzoekt zijn betrokkenheid bij de illegale handel van hout uit het Amazonegebied. Bij milieu-activisten stond Salles bekend als "anti-milieuminister".

De federale politie onderzoekt momenteel een "belangrijk transnationaal crimineel netwerk voor het vergemakkelijken van houtsmokkel" waarbij "ambtenaren zoals minister Ricardo Salles, andere ambtenaren en bedrijven" betrokken zouden zijn, stelde een rechter.

Ik heb veel vijandigheid over me heen gekregen de laatste tweeënhalf jaar

Ontslagnemend Braziliaans minister van Milieu Ricardo Salles

"Ik heb mijn ontslag aangeboden aan de president (Jair Bolsonaro, red.) en hij heeft dat aanvaard", zei Salles, een van de meest controversiële ministers van de regering. Daarvan was hij zich ook bewust: "Ik heb veel vijandigheid over me heen gekregen de laatste tweeënhalf jaar", zei hij over zijn ambtstermijn. Bij milieu-activisten stond Salles bekend als "anti-milieuminister". Hij wordt vervangen door Joaquim Alvaro Pereira Leite, die bij Salles werkte als secretaris voor het Amazonegebied en Milieudiensten.

In de tweeënhalf jaar dat Salles minister was, verzwakte hij de milieubescherming door onder andere het werk van toezichthoudende instellingen in het Amazonegebied deels of helemaal onmogelijk te maken via zware bezuinigingen op budgetten en personeel.

Houtkappers kregen amper nog straffen opgelegd en in mei dit jaar werd een recordhoeveelheid van 200.000 voetbalvelden hout gekapt in het Amazonewoud. Dat was 41 procent meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor.

"Profiteren van corona"

In april veroorzaakte Salles nog een schandaal toen hij tijdens een ministeriële vergadering, terwijl hij niet wist dat hij te horen was, vertelde dat hij wilde profiteren van het feit dat de media focusten op de coronapandemie om de milieunormen te versoepelen.

Tijdens een protest in april dit jaar draagt een inheemse vrouw een mondmasker met de tekst "Fora Salles" oftewel "Weg met Salles"
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Bolsonaro bedankte zijn minister voor zijn werk: "Beste Ricardo Salles, u maakt deel uit van de geschiedenis. De combinatie van landbouw en milieu is een praktisch perfect huwelijk." Net zoals de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zag Salles het Amazonegebied vooral als onbenutte grondstof voor commerciële activiteiten als landbouw, mijnbouw en energiewinning.

Het vertrek van Salles komt laat, maar het is daarom niet minder noodzakelijk

Greenpeace

"Het vertrek van Salles komt laat, maar het is daarom niet minder noodzakelijk", stelt milieu-organisatie Greenpeace. "Al is het onwaarschijnlijk dat zijn ontslag het gedrag van de Braziliaanse regering zal veranderen. Ze zal blijven proberen om de bescherming van de natuur en inheemse bevolking te ondermijnen."

Meest gelezen